Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Најлепше срце за Господа

на 61. Међународном сајму књига

Протојереј-ставрофор Предраг Азап, парох винковачки, представио је кратку форму мисли и изрека које су поруке и поуке упућене са популарне виртуелне друштвене мреже Фејсбук и са профила Агиос Терапија.

Међу корицама књиге „Најлепше срце за Господа“.у уводном слову пише: Проповедати Јеванђеље свему свету (Мк 16,15), користећи се свим доступним средствима комуникације, тј. језиком данашњег човека, обавеза је сваког свештеника. Прилика је да се путем друштвених мрежа понуди смислени садржај, односно да се унесе порука смисла и спасења. Но, стварна промена људског срца немогућа је без личног сусрета, директног сусрета човека са живим Богом, у цркви, на светој Литургији“

На штанду Министарства спољних послова Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону о књизи „Најлепше срце за Господа“ говорио је протојереј Јован Милановић, старешина Саборног храма у Сремским Карловцима и професор достославне Карловачке богословије. Отац Јован је рекао да само на изглед мала књига, али велика по срцу, труду и раду проте Азапа, подсећа на форме изрека и мисли раније писаних у црквеној историји.

Ови записи уобличени у јединствене поуке и поруке скупљених са друштвене мреже, настале су на сасвим необичан начин коришћењем савремене технологије која се свету све више открива; текстови настају живом разменом, касније се обрађују, пребацују у штампану форму.

„Предност оваквог вида стварања је што ови текстови настају искључиво и једино из живог односа“ рекао је отац Јован Милановић, професор Карловачке богословије  и додао да се овакав вид комуникације и стварања појавио у једном простору где је мисија пастира сведена у доброј мери на црквену порту и веома мали простор.

Из вредног мисионарског рада на простору Винковаца, Пачетине, Рајевог села, из двадесетогодишњег рада издавачке делатности Винковачке парохије изнедрило се неколико запажених писаних дела које су већ део архивске грађе, летописа живота нашег народа и наше Цркве на простору који обухвата Винковачка парохија.

Крстонсони прота Азап је указао да је његов вид мисионарења и путем друштвених мрежа окупио око пет хиљада људи, да их сем поукама подсећа на литургијски живот и саборовање у нашој цркви, причешћивање Светим тајнама, као на непрестану молитву Господу.

„Мото проте Предрага Азапа је да гледамо позитивно, да тражимо тамо где можемо да тражимо, да отварамо врата и путеве тамо где можемо то да учинимо“ казао је отац Јован Милановић.

Књига „Најлепше срце за Господа“ је објављена са благослвом Епископа осечко-пољског и барањског Лукијана, уз финансијску подршку Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије.

Чврсте везе расејања и матице учвршћује Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, на сваки начин као и својим позивом и указивањем могућности представљања  и на 61. Међународном сајму књига у Београду.

У програму је учествовала Мушка пјевачка група СКУД-а Јован Јовановић Змај из Бијелог Брда која окупља Србе и настоји да кроз разне делатности очува језгро српско и нашу културу, традицију, језик, песму и игру.

Књига „најлепше срце за Господа“ је нашла место у рукама наших из Париза, Бијелог Брда, Будимпеште, Београђана и Срба из Хрватске који су силом прилика напустили своје огњиште у Хрватској и нашли место под сунцем у Србији.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла