Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Радуј се, свети Нектарије Божји. Радуј се, народе Божји! (Епископ сремски Василије)

По указаној потреби црквеног живота и рада Српске Цркве, у Горњокарловачку парохију Сремских Карловаца стиглa је честица светих моштију великог чудотворца и исцелитеља Нектарија Егинског. Милошћу Божјом, Високпреосвећени Митрополит егински   Јефрем даривао је мошти које је у Сремске Карловце донео високопречасни протојереј Јоргос Влахопулос.

У петак увече 28. марта 2014. служенје  у саборној Николајевској цркви  акатист Пресветој Богородици да би у наставку  литија водила од Саборне цркве до цркве Пресвете Богородице.  Епископ сремски Василије је, у пратњи свештенства и монаштва, са верним народом, носио у рукама мошти светог Нектарија. Звона Саборне цркве и молитвене песме пратиле су светитеља Егинског.

У цркви Пресвете Богородице владика Василије и свештеници епархија: Сремске, Бачке, Осјечкопољске и барањске, и Архиепископије београдско-карловачке, читали су акатист светом Нектарију Егинском, целебнику.

Епископ сремски Василије је заблагодарио Господу на неизмерној милости и у свом свечаном слову, између осталог, казао:

„…Радуј се, свети Нектарије, Архијереју Божји! Радуј се, народе Божји! Данас се радују и Сремски Карловци, наша Епархија сремска, наша Богословија  и читава Васељена што нам дође овај велики јерарх Цркве Христове, како и говоримо у Акатисту светом Нектарију Егинском. Данас молитвено кличемо: Радујемо се ми, радујте се ви, радујте се сви! …  Свети Нектарије је светитељ кога је Бог овенчао венцем велике духовне  славе и подарио му моћ и силу. Ево, Господ се пројавио кроз многобројне свете Оце и Учитеље Цркве, па и нас децу двадесетог  и двадесет првог века није заборавио!

Свети Нектарије Егински је велики подвижник и мученик, прогоњен, али увек у свом тиховању, у молитви, у нади да га Бог неће оставити ни поред многоборојних клевета и измишотина, а и невоља. Милошћу Божјом, пројавио га је Бог роду људском, роду нашем и нама деци двадесет првог века.

Радујемо се што смо читали прекрасни акатист Богородици у Саборном храму и акатист светом Нектарију Чудотворцу који је задобио такву силу Божју да нама обремењенима многобројним недаћама и многобројним искушењима, болештинама, буде на исцелење. У последње време кад се јављају разне болести и нападају на род људски, управо је овом светитељу Бог подарио моћ чудотворења и благодат да уз наше молитве лечи, и – хиљаде и хиљаде људи су излечени.

Благодаримо Богу и митрополиту грчком г. Јефрему и оцу свештенику који је донео свете мошти, управи Богословије, Саборној цркви… Сада ће те мошти, нашим молитвама,пружати укрепљење народу нашем у овој прекрасној цркви Пресвете Богородице у Сремским Карловцима. Од данас ће мошти светитеља Нектарија Егинског бити доступне свима људима који ће узносити молитве пред његовим моштима.

А ко је то коме не треба молитва и благодат Божја, благодат Духа Светога? Молитва је потребна свима, и ми благодаримо Богу и светом Нектарију што је дошао међу нас да буде на нашу ползу и спасење, укрепљење свих из Епархије сремске и нашег српског рода, свих православних народа, да буде на исцељење и оздрављење болесних…“

После беседе владике Василија благочестиви народ је целивао мошти светог егинског Чудотворца. Препуни су били црква и порта, и ред за целивање протегао се на улици.

Из Епархије сремске, из Новог Сада, Сомбора, Суботице, Београда и свих места стизале се синоћ поворке верних са својим свештеницима да би се поклонили моштима и облагодаћени пошли дома. Сабраном народу млади богослови су делили посна пецива ради окрепљења док чекају на ред.

По изласку из цркве Пресвете Богородице, сваки верник се посебно поклонио двојици српских патријараха који почивају у крипти ове цркве: Георгију Бранковићу и Лукијану Богдановићу.

У 20.30 ч. је почело Јелеосвећење:да Господ услиши све молитве наше, да буде милостив и опрости сва сагрешења наша, да болеснима подари оздрављење – молило се синоћ за присутне и све оне који нису могли доћи.

У суботу, 29. марта, служи се Света Литургија у цркви Покрова Пресвете Богородице пред моштима светог Нектарија Егинског.

Иначе, сваке суботе увече служиће се акатист светом Нектарију Егинском и читаће се молитве пред кивотом с његовим моштима. 

Из житија светитељевог

Свети Нектарије Пентапољски (Егински ) је канонизован пре пола веека, али већ данас се без преувеличавања може рећи да је он један од најпоштованијих светитеља у православном свету. Светитељев подвиг је његова саможртвена активност на пастирској њиви, богословско наслеђе, праведна кончина са знамењима која су уследила и чудесима која су његово име прославила далеко изван граница Грчке. За светог Нектарија на Блиском истоку и Балкану (на пример, у Србији) много више се зна него у Русији. У Грчкој је званично проглашен запокровитеља богословских школа.

Свети Нектарије сједињује у себи црте узорног архипастира, правог монаха и изузетног богослова. Према речима познатог грчког историчара и духовног писца архимандрита Илије Мастројанопулиса,свети Нектарије је у свакомпогледу био истински духовник надахнут Светим Писмом, Оцима, молитвама и личним искуством. Библијски, светоотачки, традиционалан, али који је тврдо стајао на земљи и био ваистинусавремен!Вазда мотивисан Јеванђељем, али као светоме Василију и Златоусту, нису му били страна психологија и медицина“.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла