Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Сестре Марта и Јелисавета

У навечерје празника благовесника и слуге Господњег, Светог архистратига Божјег Михаила, у древној српској светињи, у манастиру Петковици на Фрушкој Гори, свечано вечерње богослужење служио је Епископ сремски Василије уз саслужење високопреподобног настојатеља манастира Кувеждин оца Варнаве, крстоносног проте Стојана, ђакона Слободана Вујасиновића. За певницом је било сестринство манастира, монаштво из неколико фрушкогорских манастира и високопреподобна игуманија манастира Раковац мати Гаврила.

Повод за овако свечано сабрање било је примање монашког пострига  искушеница овог манастира, Милке и Сандре, које је на радост ангела и Бога нашега, и богољубивог народа,  привела високопреподобна игуманија овог манастира мати Антонина. Приступиле су наше искушенице Милка и Сандра тајни неба и земље, полагању монашких заветâ.

Пострижене руком Епископа сремског Василија добише монашка имена Марта и Јелисавета, те примише равноангелни чин и предадоше себе Господу. Велика је и наша духовна радост што постадосмо богатији за нове војнике војске Христове.

Преосвећени владика сремски Василије честитао је високопреподобној игуманији мати Антонини и сестрама Марти и Јелисавети које су примиле ангелски монашки чин и казао како је Господ свакоме подарио шта је потребно,  Крст који може да носи, па тако и њима које су добровољно и без икаквог наговора и присиле примиле монашки постриг, примиле Крст Христов и пошле за Њим.

О институцији монаштва говорио је Влаидка сремски Василије и казао да је то подвиг,  добровољни подвиг и то је онај пут на  који свако од нас може да се у животу одважи  и да поради да спасе своју душу и учини добро дело, да схвати смисао свог овоземног живота, и да себе управи на пут Христовог Јеванђеља.

„Они који се одваже да пођу путем монаштва јесу они који су се решили да много више од других потраже Бога…“ додао је Преосвећени владика сремски Василије и додао да је време у којем ми живимо обремењено многим тешкоћама и искушењима и ми хришани смо дужни да више мислимо који је наш пут спасења и треба да се више молимо Богу, потребно је да се  потрудимо да помогнемо једни другима, ближњима, као и људима који се данас налазе у тешкоћама.

Молитвено торжество настављено је трпезом хришћанске љубави која је припремљена трудом и љубављу сестринста манастира Петковице, којом духовно руководи високопреподобна игуманија мати Антонина. Вечеру је благословио Преосвећени влаидка сремски а током вечере су се певале духовне песме.

Сестре у Христу пристигле са разних страна су узимајући воду са извора чудотворне воде, певале у славу и част Богомајке и Преподобне мати Параскеве, како би и на овај начин заблагодарили за сва блага и уз молитву и благослов понеле воду у домове своје.

Чину монашења присуствовали су верни из околних места, екипа „Штајерских новица“ из Марибора која се труди да православље пронесе Србима у расејању и у прави час их извести о догађајима у нашој Светој Цркви.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла