Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У понедељак Страсне седмице, 13. априла 2020. године, у манастиру Мала Ремета на Фрушкој Гори, молитвено је испраћена игуманија ове светиње, мати Рафаила (Марковић), која се представила Господу у Лазареву суботу. Свету Литургију Пређеосвећених Дарова служио је протопрезвитер Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, као изасланик Епископа сремског Г. Василија.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије сремске.

Беседећи на светој Литургији отац Јован Милановић је рекао да је „сваки испраћај специфичан и увек позива на посебно и особито размишљање“. Отац је подсетио на јеванђељско зачало прочитано на светој Литургији и рекао да нам се у овом времену сада чини да су последња времена на вратима. „Али заиста није тако“ каже отац Јован и наставља: „Наша игуманија која лежи већ сада у нади на Васкрсење, позива све нас да се подсетимо да је живот свакога од нас један непрестани суд и стражење, као што је био и њен живот“. „Тај суд и стражење били су мера њенога живота“ рекао је између осталог о. Јован крај одра мати Рафаиле.

Опело мати Рафаиле одржано је у порти манастира после Литургије, а сахрањена је на манастирском гробљу.

Отац Јован Милановић је на опелу прочитао дивно слово Преосвећеног Епископа сремског Г. Василија, који због мера услед ванредног стања није присуствовао овом молитвеном испраћају.

„Сваки који је оставио кућу, или браћу, или сестре, или оца, или мајку, или жену, или децу, или њиве ради мога имена, примиће стоструко и наследиће вечни живот“ подсетио је Епископ Василије на речи Господа Исуса Христа записане у светом Јеванђељу, додавши да је „игуманија Рафаила поступила по овом јеванђељском начелу највећег самоодрицања“. Владика Василије је уснулу мати Рафаилу познавао пуне 34 године, а у овом слову је навео само нека од дивних добрих дела која је мати за собом оставила.

На опелу је беседио и презвитер Бранислав Керечки, парох у Петроварадину, који је, како је рекао, „Божијим промислом често био у последњој деценији гост ове светиње“. Отац је произнео потресно слово о „нашој матушки Рафаили“ напоменувши да би је „Господ и да је дошао по њу пре 10, 15 или 30 година – нашао спремну као оних пет мудрих девојака“. „Сви ми који смо долазили овде, своје радости смо делили да њом“ рекао је о. Бранислав подсетивши колико су безбројно дугачки били њени спискови за молитву. „Девети дан од смрти наше мати пада тачно на Васкрс“ рекао је о. Бранислав који је додао да „она сада осећа наше молитве и нашу љубав“

Архимандрит Доситеј (Миљков), настојатељ манастира Гргетег подсетио је на Псалмопевца Давида и његове речи које описују управо мати Рафаилу и њој сличне душе. Подсећајући на животопис уснуле игуманије, о. Доситеј је напоменуо да је она имала изузетно велику свест о Цркви Христовој и подвукао колико је њено дело у обнови манастира Мале Ремете. „Њен петодеценијски живот у овом манастиру није само подигао зграде, које су и други дизали, него је сачувао веру и морал“ нагласио је између осталог о. Доситеј.

више на: http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=22367


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла