Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Светитељи Божји Евстратије, Аксентије, Евгеније, Мардарије и Орест прослављени у манастиру Раковцу

Помен митрополиту бањалучко-бихаћком Евгенији (Летици) и архијереју горњокарловачком Евгенију (Јовановићу)

Јеромонах Евгеније прославио свог заштитника

 

На дан када наша Православна Црква прославља Божје угоднике Евстратија, Аксентија, Евгенија, Мардарија и Ореста, божанственом Литургијом којом је началствовао јеромонах Варнава, у зимској капели Светог Василија Великог, у манастиру у Раковцу прослављен је небески заштитник јеромонаха Евгенија, сабрата овог фрушкогорског манастира.

О Божјим угодницима који су се одликовали побожношћу, богобојажљивошћу и беспрекорним животом казивао је у празничној проповеди духовник овог манастира отац Варнава.

Саслужитељи на торжественој Литургији су били јеромонах Евгеније и јереји: Александар Чавка, парох угриновачки; Милош Марјанац, парох беочински и Марко Јањић из Малих Радинаца, као и ђакони: Никола Микановић из миријевске цркве Светог Пантелејмона у Београду, Лазар Павић из Архијерејског намесништва шидског, Страхиња Џамбић из Архијерејског намесништва румског и Ђорђе Милидраг, ђакон Саборне сремскокарловачке цркве и проф. Карловачке богословије.

Певницом је руководио проф. мр Предраг Миодраг . Уз богослове Милоша Јовановића и Срђана јуришића, појало је сестринство манастир са игуманијом мати Гаврилом и христољубиви верни народ.

Славски колач је пререзао отац Александар Чавка и жито прелио вином.

Потом је одржан помен митрополиту бањалучко-бихаћком Евгенију Летици (1858-1920)  и архијереју горњокарловачком Евгенију Јовановићу (1802-1854), раковачком пострижнику.

Свештенство са верним народом је наставило саборовање у дворском салону а потом за трпезом љубави коју је домаћински припремио отац Варнава са сестринством манастира и оцем Евгенијем. Пригодан дар оцу Евгенију уручио је проф. Предраг Миодраг обраћајући се за трпезом љубави.

У манастиру Раковцу је у понедељак пуштено грејање у новом конаку.

Звоник је изидан и за њега стижу звона у петак.

Освећење звона извршиће Епископ сремски г. Василије у суботу 28.децембра 2019. године.

Као и некада када су гоњени хришћани којих се данас сећамо,  проводећи време у посту и молитви, како је казао отац Варнава, вапимо  ка Господу нашем Исусу Христу, да се сажали и смилује на слуге Своје, да нас спаси од беде и одврати од нас нагрнуло зло.

Како је говорио Свети Евгеније да му је Господ дао силу и даровао му смелост и слободу речи, нека тако и ми одевени у силу Божје речи дочекамо радосни Рождество Христово.

На празник Материце, у недељу 29.децембра 2019. света Литургија почиње у 8 часова.

З:Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла