Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Литургија пређеосвећених Дарова за коју кажемо да је душа или центар великопосних богослужења одслужена је у петак 10. априла 2020. године у сурчинској цркви Свете Петке. Светом Литургијом је началствовао протојереј Јевто Павловић, парох батајнички.

У својој проповеди отац Јевто је казао да нам у време Часног поста све наше мисли и молитве, све наше снаге морају бити усмерене ка светлом Христовом Васкрсењу:

„Негујмо љубав према Христу и према ближњем, јер смо данас преокупирани разним темама, а сада нашу пажњу заокупља овај вирус. То нас скреће од суштине.

Зашто смо ми у овом Посту? Где смо кренули и шта чекамо?  Ми чекамо Васкрсење Христово, Празник над празницима. И то је наша централна пажња.  Усмеримо зато пажњу на пост, молитву и покајање. Ово што се дешава око нас је наша стварност и једино што можемо учинити је да променимо себе, да се држимо наше вере, нашег Православља и о тоем треба сви да размишљамо и да тежимо.“

„Света Литургија пређеосвећених Дарова једна је од најлепших и најдирљивијих служби Православне цркве. Истовремено, то је важан позив на чешће причешћивање светим Христовим Даровима. У овом богослужењу одјекује глас далеких векова, глас живог, раног црквеног Предања. Тај глас опомиње да верници не могу да живе живот у Христу ако стално не обнављају своју везу са Извором живота, причешћујући се Телом и Крвљу нашег Господа. Јер, Христос је, по речима Светог апостола Павла, наш живот (Кол. 3:4),“ пише  протојереј В. Потапов.

З.З.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла