Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

На дан када је Српска православна црква добила новог патријарха у лику досадашњег митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, у Илоку је промовисана Илочка разгледница са ликом митрополита Петра Јовановића, београдског митрополита из времена прве половине 19. века.

Митрополит београдски Петар Јовановић рођен је у Илоку 18. фебруара 1800. године (световно име му је било Павле). У месту свог рођења завршио је основну школу, Гимназију је похађао у Осијеку и Сремским Карловцима, студије филозофије у Сегедину, а богословске науке у Сремским Карловцима. Пре него што је постао митрополит, Петар је био професор Карловачке гимназије, а потом од 1830. године секретар највишег народног суда у Крагујевцу, а након тога обављао је послове секретара кнежеве канцеларије. Замонашио се, потом постао и митрополит, на инсистирање кнеза Милоша Обреновића.

Издавач поменуте разгледнице је Српска православна црквена општина Илок која је уједно и организатор тим поводом одржаног свечаног програма.

– Ми смо данас поводом рођења митрополита београдског и целе Србије Петра Јовановића уприличили један молитвени и културни програм у цркви Светог арханђела Михаила. Илочани су имали ту част да је из овог места и овог краја био један од поглавара наше цркве, а значај овог јубилеја је утолико већи јер смо данас добили и новог поглавара Српске православне цркве. Кроз све ове године у Илоку није било сталног пароха и са мојим доласком овде кренули су и грађевински радови, али одлучили смо и да се бавимо оваквим темама. Једна од идеја је управо данас реализована, једног од познатих Илочана ставили смо на илочку разгледницу, а са том праксом наставили бисмо и у будућности тако да следеће године планирамо разгледницу наше старе цркве, потом један минеј из 18. века, икону Богородице илочке и др. – истакао је парох илочки протојереј-ставрофор Предраг Азап.

Заслужан за оснивање и подизање значајних установа

По речима проте Азапа једна од идеја је да се митрополиту Петру постави попрсје у Илоку на једном зиду илочког храма са циљем да се име овог митрополита и сазнање о његовом лику и делу популаризује не само у Илоку, него и у целом овом крају.

Биографију митрополита Петра Јовановића присутнима је прочитао потпредседник СПЦО Илок Ненад Поп по тексту шидског историчара Радована Сремца.

– Долазак Петра Јовановића за митрополита београдског сматра се важном прекретницом у животу Српске православне цркве у Кнежевини Србији. Он је учинио велике напоре да поправи стање у цркви, али је питање колико је у томе успео јер изгледа да није био омиљен код свештеника. Ако се данас осврнемо на личност Петра Јовановића видећемо великог Србина на челу српске цркве и оснивача Богословије у Београду, најзаслужнију особу за изградњу Саборне цркве, оснивача Музеја црквене уметности и једног од зачетника Народног музеја, реформатора цркве и школе, доносиоца првог црквеног устава, оснивача архијерејског Синода и консисторија – наводи се у биографији коју је прочитао Ненад Поп.

Након повратка кнеза Милоша на власт 1858. године митрополит Петар био је принуђен да поднесе оставку, након чега је постао епископ горњокарловачки. Умро је 1864. године у Сремским Карловцима, а сахрањен је у манастиру Крушедол.

Свечани програм у част митрополита Петра одржан је у храму Светог архиђакона Михаила, а почео је вечерњим богослужењем које је служио архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић. У свечаном делу програма учествовали су чланови ВСПД „Јавор“ Александра и Марко Кртинић, а програму је присуствовала и илочка градоначелница Марија Будимир која је испред Града Илока и финансијски подржала ову манифестацију.

 /СРЂАН СЕКУЛИЋ-Портал Срби.хр/


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла