Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Лазарева субота (грч: Σάββατο του Λαζάρου), или Субота праведног Лазара, уочи Цвети посвећена васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос васкрсао из мртвих после четвородневног пребивања у гробу, прослављена је Светом Литургијом у капели Светог Саве у манастиру Раваници. Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века. После васкрсења, Лазар је био Епископ на Кипру. Овај празник Срби, а многе породице славе Лазареву суботу као Крсну славу.

У капелу Светог Саве је пренет кивот са делићем моштију Светог кнеза Лазара, за време ово док се централни храм Вазнесења Господњег обнавља.

Свету Литургију је служио јеромонах Лазар док је сестринство манастира са игуманијом мати Анастасијом и верним народом одговарало на Литургији.

Данас се сећамо и свих оних који су нас напустили у протеклих годину дана: мати Варваре раваничке, мати Ирине раваничке, игуманије мати Рафаиле из Мале Ремете, игуманије мати Гавриле из Раковца и слугу Божјих који су се преставили у Господу.

 

Распоред богослужења у Страсној седмици

 Велика среда Света Литургија у 8 часова

Велика четвртак Света Литургија у 8 часова

Вечерње богослужење у 17 часова и читање 12 Јеванђеља

Велики петак Царски часови у 7 часова

Изношење плаштанице и вечерње у 16 часова

Мало повечерје и плач Мајке Божије у 18 часова

Статије-погреб у 20 часова

 

Велика субота

Света Литургија у 8 часова

 

Јутрење на Васкрс у 5 часова

 

Васкршња Литургија у 9 часова

 

На Васкрсни понедељак, уторак и среду Света Литургија почиње у 9 часова


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла