Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Поводом године посвећене породици у епархији сремској у храму Рођења Пресвете Богородице у Батајници 14. маја 2017. год. одржано је предавање на тему: Многодетна породица и будућност Србије.

Предавачи су били: Биљана Спасић професор економије и демограф из  Крагујевца и др Милијана Савић – Абрамовић  педијатар из Београда. Иначе свој многоплодни рад госпођа Биљана је започела још пре 17. година по благослову блаженопочившег патријарха Павла. Од тада па до данас одржала је преко 750 предавања и написала две књиге: Зашто Срби нестају и Куда иде наша омладина? Др Милијана – Савић Абрамовић од 1999.године ради у ВДС-у (Верском Добротворном Старатељству архиепископије Београдско – Карловачке), саветовалиште за брак и породицу и још је ангажована у удружењу за помоћ породици.

Др Милијана српску породицу види у облику Крста Господњег. Вертикала која се уздиже ка небу то је вера у Бога. Она која води ка дубини је веза са нашим прецима и искрена захвалност што постојимо. А хоризонтала пак символише многољудно распростирање породице у ширину и њене чврсте и не раскидиве везе. (Тако једино код Срба можете срести брата од тетке, брата од стрица брата од ујака, што је за Енглезе то не схватљиво).

Она даље наглашава, да кад год има проблема у породици треба се сетити чињенице да је ту Господ невидљиви присутан. У хришћанској породици двоје људи су се сјединили кроз брачну заједницу ради спасења душе, а деца су само благослов Божији. То су дубоко осећале наше мајке, па кад жена затрудни оне кажу: да је у благословеном стању. Дакле, оно што је у њој дошло је с благословом Божијим.

Док је био такав однос према браку и рађању у Србији се годишње рађало 165.000 беба. (период балканских ратова). Данас пак рађа се само 66.000, док 107.000 годишње умре. Дакле, Србија изгуби сваке године 42.000 људи. А то је највише због тога што нисмо забранили абортус, а нема ни закона којима се прекид трудноће региструје. Претпоставља се да се у Србији годишње изврши преко 200.000 чедоморстава. Највећи број тих прекида трудноће догоди се управо у породици. Тако да статистички гледано по породици у Србији има само 0,81 дете.?!

Госпођа Биљана се одушевила идејом и визијом Његовог Преосвештенства епископа сремског Господина Василија да целу једну годину у својој епархији прогласи годином породице. Нада се да то неће остати само глас вапијућег у пустињи, него да ће и други следовати Његово примеру. После истрајног и дугогодишњег прегалаштва ипак се види да има неког помака: формиран је по први пут демографски савет, постоји удружење за живот и буди се вера и нада да Господ није потпуно напустио и одбацио народ свој.

На медијима се нуду деструкција и неморал, а родитељи су потпуно пасивни и незаинтересовани за оно шта им деца гледају, слушају и какви се програми у школи спроводе. Захватио нас је талас растућег мондијализма и ми смо растурили патријархалну породицу. Зарад каријере и луксуза савремене Српкиње су одбациле дар неба, а то је материнство. Српкиње интелектуалке не препознају тај дар који су препознавале наше неписмене баке. Када и поред силних контрацептивних средстава остану бремените, не радују се томе, него кажу: да им се догодила „сексуална компликација“. Тако су почеле да убијају сопствену децу. А ситуација је толико алармантна да у појединим школама звони звоно само за једног ђака.

Завадили смо се са Богом живим. Господ каже: Не убиј! А ми убијамо нерођену децу. Потребно нам је како појединачно тако и колективно покајање. Неопходни су нови људи препорођени Духом Светим. Када се то догоди наступиће преображај и васкрс српског народа.

протојереј Јевто Павловић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла