Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Дан и слава рода авијације христољубивих и православних војника Војске Републике Србије
Прослављен Свети Деспот Стефан  и Свети Пророк ИЛИЈА патрон – заштитник 204. Ваздухопловне бригаде на Војном аеродорому у Батајници.

Настављајући традицију првих ваздухопловних јединица у српској војсци, успешном реализацијом постављених задатака, квалитетном и ефикасном обуком и учешћем на међународним вежбама посебан род српске војске, авијација, потврђује деценијама своју стручност и испуњава високе захтеве у обављању својих задатака.
У савременим условима, у Србији данас, прославља се прва слава од увођења војног свештенства у Војску Републике Србије. Света Литургија почела је у 7.30 у капели на Војном аеродрому у Батајници. Началствовао је Архијерејски намесник старопазовачки кростоносни прота Миле Јокић, а саслуживали су војни свештеници: презвитер Ђорђе Стојисављевић (из Прве бригаде Копнене војске, Нови Сад), презвитер Селимир Вагић (Команда за обуку, Београд), презвитер Саша Совиљ, војни свештеник параклиса светог Луке Симферопољског на ВМА, као и домаћин сабрања војни свештеник 204.вбр на аеродрому Батајница презвитер Предраг Докић
Данашњи Апостол читао је чтец, помоћник војног свештеника Никола Мијовић док је камерни хор Свети Андреј Првозвани из Батајнице узносио песмом молитве до Господа, а њему су припомагала војна лица у сталном саставу ове јединице на војном аеродрому у Батајници.
У својој беседи о данашњем празнику презвитер Ђорђе Стојисављевић је казивао о празнику који прослављамо и житије Светог пророка Илије:
„…Данас по нашем календару славимо Светог Стефана Високог, сина кнеза Лазара. Можемо д а кажемо да су и св. Стефан и св. Илија били војници и да је тесна наша веза са њима. Свети Стефан , за ког знамо какав је, у првој одусдној битци код Анголе 1402. године када је задивио наше ондашње окупаторе Турке, и од тада постао један од главних војсковођа турске империје, али ето, ми смо доживели да он буде светитељ Божји и зато је он свепобедив.
Али, Свети пророк Илија нас је позвао и окупио данас на овом месту. По већини, Свети Илија је био највећи пророк. Ако ни због чега другог, а оно због тога што је показао шта може вера у истинитога Бога и молитва Богу живоме да учине….“
Да се обучемо у све оружје Божје да би смо се могли одржати, и ослободити лажних владара света, владара таме, да одолимо свакодневним искушењима, опасали смо се и данас Истином, сабрали смо се сви у Светој Литургији; али то није обично сабрање, већ, како то казује презвитер Ђорђе Стојисављевић:
„Ово није час историје, ово је час онога што треба да буде, час будућега века, зато Литургија почиње речима Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа. Зато је свети пророк Илија моћан и данас да нам помогне и зато је значајно што јединица наше војске слави њега као свога заштитника. Читава наша војска слави у овој јединици Светог пророка Илију, али и свако од нас слави овог светитеља на свој и само Богу познат начин!“
Указујући истовремено на годишњицу оснивања верске службе о. Ђорђе је указао да као што је св. Илија спознао Господа у тихом поветарцу на гори Кармел тако ће и војни свештеници у војсци сведочити на јеванђеоску истину.
Славски колач је пререзао Архијерејски намесник старопазовачки отац Миле Јокић, док је командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Предраг Бандић са својом војском певао славски тропар заштитнику ваздухопловаца Војске, великом светитељу пророку Илији.
Архијерејски намесник старопазовачки крстоносни прота Миле Јокић је пренео благослов Епископа сремског Господина Василија и све његове жеље за даљим напретком у животу и раду на славу Господа и наше Отаџбине.
Након Свете Литургије, одржана је смотра 204. Бригаде а у славу данашњег дана и Војске певала се химна Боже правде, док су војници проносили заставу Србије аеродромском пистом.
***
Честитајући празник свим припадницима рода авијације, командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак подсетио је на богату традицију ваздухопловства које баштини наша земља, али и на историју војног ваздухопловства, посебно се осврћући, у години обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, на значајан допринос који је авијација имала у пробоју Солунског фронта и коначном ослобођењу Србије.

– Сви они су одбрану своје земље и свог народа, као и војничку част ставили изнад живота. Много ентузијазма знања, младости и, на жалост, не мало живота уграђено je у одбрану слободе и развој рода авијације. Бројне генерације пилота, техничара и осталих специјалности су пружале и пружају свој максимум како би у свим приликама били на висини задатка – истакао је генерал Живак и додао:
„Пилоти су често извршавали задатке у сложеним, а понекад и у немогућим условима, на самој граници сопствених и могућности својих ваздухоплова, док су ваздухопловни техничари обезбедили процентуално највећу исправност хеликоптера ове године – нагласио је генерал Живак додајући да су тоне превезених лекова и хуманитарне помоћи, као и број спашених и евакуисаних људи и осмеси на њиховим лицима, највећа награда за дуготрајан, пожртвован и предан рад на постављеним задацима.
***
204. ваздухопловна бригада је здружена тактичка ваздухопловна јединица чију основну организацијску структуру чине модуларне јединице ранга ескадрила, батаљон – дивизион.
Команда јединице је смештена на војном аеродрому Батајница.
Командант 204. ваздухопловне бригаде је бригадни генерал Предраг Бандић

204. ваздухопловна бригада је намењена за контролу и заштиту ваздушног простора, ватрену подршку јединица КоВ, превожење ваздушним путем, извиђање из ваздуха, школовање кадета, као и за борбено и логистичко обезбеђење сопствених и придодатих јединица.

Приредила: Зорица Зец

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла