Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Свеченао прослављање празника Детињци започело је евхаристијским сабрањем и причешћем великог броја верника. Након Свете Литургије којом је началствовао протојереј Јевто Павловић уз саслужење јерођакона Марка из манастира Фенек уследила је трпеза љубави и хуманитарни концерт посвећен деци са Косова и Метохије на ком су учествовали црквено-дечји хор Орлић, млађа и старија група, Деца неба и Фенечки бисери. Концерт је одржан у оквиру акције На дар смо добили, на дар и дајмо циљ акције, коју трећу годину за редом покреће певачка група Фенечки бисери, јесте сакупљање средстава за пакетиће намењене деци општине Косовска Витина, као и осталих ствари неопходних за срећније детињство, међу којима житељи ове косовске општине истичу опрему за школе и лап топове који би требало да буду обезбеђени новчаним прилозима. Прошлогодишња акција била је орјентисана на набавку музичких инструмената, чиме је омогућен рад једног одељења музичке школе.
У батајничком храму, учесници концерта скренули су пажњу на три важне ствари, на сам празник Детинце, који нас уводи у радост прослављања Рођења Богомладенца Христа. Такав празник део је српског духовног наслеђа, посебан израз љубави српског народа ка Богу и потреба да се празновање породичних вредности веже символички за Христов празник, где се везивањем чланова домаћинства представља нераскидиво унутрашње јединство свих чланова породице.
Затим, на положај деце у косовским енклавама, посебно на самом југу наше покрајине, где је слобода кретања недостижни сан и где наш народ упркос условима неспојивим са ером савременог доба и „развијеног“ друштва, опстаје на вековним огњиштима. На Космет као место где су деца најмлађи тихи хероји и једина нада да српски народ на Космету више не опстаје, већ да живи и постоји.
И на крају, на сам слоган акције који је инспирисан речима које је Господ упутио апостолима, пославши их на проповед. Свако добија благодатни дар од Бога, таланат, који се испољава у неком облику животне делатности. Музичке таленте учесници концерта негују, умножавају и дарују публици, са жељом да свако према ономе што му је од Бога дато дарује децу на Косову и Метохији и прикључи се акцији која траје до краја фебруар.
Сплет најлепших духовних и етно мелодија нашао је врхунац у заједничком извођењу песама које говоре о свитању дана и сијању сунца са нашег распетог Косова. Сузе у публици нису биле реткост, али сузе најмлађих извођача док поносно кличу „не дамо те, Косово“ шаљу јасну и недвосмислену поруку.
Све информације о току акције налазе се на фејсбук страници групе Фенечки бисер и манастир Фенек – Епархија сремска.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла