Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Годишњи концерт вокално-инструменталног састава Златно Звонце –

 На дан када су сви верни прослављали Свету преподобну мати Параскеву, Свету Петку, која је читав свој живот посветила Богу и животу бесмртноме, група младих људи, ентузијаста, племенитих срдаца, одлучила је да се сабере у песми и молитви и кроз песму помаже онима којима је помоћ најпотребнија – слабијима и болеснима. Господ је хтео да Света Петка буде својим животом пример многима, али и да ови млади људи подигну у срцима и душама храмове Богу живоме и да без страха корачају путевима обасјаним речима и делима Свете Петке и на њима сеју јеванђелску љубав, љубав према Светитељу и свим Светима, ближњима, кроз своје хуманитарно делање.

Господ им је и име доделио – Златно звонце. Злато је још код наших старих, па и у народним песмама и бајкама, било симбол онога исконски вредног. То је хуманост, племенитост, љубав према ближњима – то су све оне хришћанске врлине ка којима ови млади људи стреме. Звонце је гласник – оно оглашава њихову нову хуманитарну акцију, оглашава борбу за живот!

Хуманитарне акције Златног звонцета

Сабрани у песми и молитви, вођени речима: Давање је израз онога што јесмо успешно су реализовали велики број хуманитарних акција, а неке од њих су:

За Наталију, Стефана, Вању, Славка, Драгану, Данку, Душана, Вукашина, Вукана, Ању, Василија, Установу за децу и младе ,,Сремчица“, Одељење за онкологију… Агапа коју су поделили са свима њима се увек ширила, јер се делила, а да су је гомилали, само би се просто осипала. Сви које су помогли доказали су да љубав и доброта никада нису узалуд дати – благослов су за оне који их дају, али и за оне који их примају. А ево и новости о њима: Ања је у добром стању, успешно јој је отклоњен тумор на мозгу. Вукашин се опоравља и терапије успешно делују. Стефан је успео да избори битку са леукемијом. Василије је на Куби, на терапијама, и свакога дана се молимо да поново стане на своје ноге и вечерас му са бине упућујемо подршку, шаљемо љубав и молитву за оздрављење! Драгана се радује животу са својим супругом и својим малим анђелом, ћеркицом Невом. С безмерном тугом, делимо са вама вест да се Душан, нажалост, упокојио, али се молимо за њега у рајском насељу Господњем.

Својим хуманитарним прилозимаздруженим снагама води се још једна борба за живот,овог пута за Константина Павловића, коме је у 7. месецу дијагностификована ретка генетска болест која је јако прогресивна и због које има кашњење у развоју. У марту 2022. године добија и прве епи-нападе. Не говори, моторички не напредује, емоције су му бурне и самоповређује се услед немогућности говора. ПОМОЗИМО КОНСТАНТИНУ! БУДИМО ЉУДИ!

***

Велика захвалност за одржавање овог концерта одржаног у суботу 19. новембра 2022. године припада Цркви Свете Петке и Архијерејском намеснику земунском протојереју Страхињи Голијану, са братством. Ето још једног чуда – Златно Звонце се сабрало на дан прослављања Свете Петке, а сада је управо под духовним старањем Цркве назване по Преподобној мајци нашој. То је чудо Свете Петке!

Златно Звонце чува и негује традицију и наслеђе, што нам је свима завештање. Косовске и духовне песме у извођењу Златног звонцета, и извођењу драгих пријатеља – певачке групе Свитац и Етно-ансамбла Корени, испунила су срца публике.

Певачка група Свитац је основана крајем 2014. године. Од тада па до данас учествовали су на свим локалним и већини регионалних манифестација, као и на неколико репрезентативних телевизија. Група тренутно броји 20 певача – десет првог ансамбла и десет чланова подмлатка.

Етно-ансамбл Корени је вокално-инструментални састав коме је главни циљ очување нематеријалне културне баштине у виду изворног певања и свирања. Ансамбл чине млади људи различитих интересовања који се заједничким радом и залагањем труде да изворне песме које нису опште познате изводе обрађене у њиховом аранжману, у циљу упознавања шире јавности са тим, скоро заборављеним песмама, балансирајући између традиционалног и модерног начина извођења. Заинтересовали су већи број младих људи да приволе традиционалну музику.

Звонце је обрадовало овај мали сабор и са неколико својих ауторских песама, од којих су неке премијерно изведене, а понеким стихом развеја се  слава и лепота велике мајке Русије, све ширећи међународно православно братство.

Златно звонце су деца поникла у Цркви и на веронауци са вероучитељицом Невенком Пјевач

Златног звонцета не би било у овом саставу и са овом мисијом да није било Невенке Пјевач која је од малена учила чланове овог ансамбла Христовој љубави и трима највећим врлинама – љубави, нади и вери у Господа и наше Свете. Често је Невенка говорила да се песме не пишу живима, али да је свако дете некада у свом животу спевало песму о својој мајци. Невенка Пјевач је духовна мајка ансамбла и захваљујући и њој они храбро корачају за Христом, светосавским путем.

Русији с љубављу

Слатким православљем сабрани, у песми и молитви, сабрани народ са свештенством и младим извођачима био је у духовној вези и са нашим братским, руским народом. Како кажу из Златног звонцета: Наша дужност и наше надахнуће је да се у молитвама и заступништвом наше Пресвете Богомајке ујединимо у љубави, смирењу и радости са нашом браћом и сестрама, јер је и то Јеванђеље овога дана и овог догађаја.

Неколико речи о Златном Звонцету

Рад Златног звонцета је допринос у очувању етно и духовне музике, пре свега са простора наше српске колевке, Косова и Метохије. Косово је увек са нама и у нама!

Наступали су: Брлетић Мара за све има дара! Одважна и смела, баш је Звонце хтела! За висине рођена је Мара, па и Ц мол често обара!

Музичаре окупља Алекса Вељић Веља, а ритам-гитара увек му је била жеља! Осим што има добар стас, често улети и као други глас! Аранжер је то наш, сваку нам песму дотера баш!

Оснивач и појац правог етно-гласа, Јована Новаковић, наша разредна виткога стаса! Загрљај њен увек нам је место, али зна она и да подвикне често!

Брлетић Ната у младости цвета, тек је њој 18 лета. За игру и песму увек је орна, а као други глас сада је беспрекорна!

Да појача други глас ту је и Свилар Елена, наша црвенокоса сирена! На њу се увек помало чека, али кад запева глас јој тече као река.

Наш сјајни баритон Јовановић Пера, као дипломата зна да одреди шта је права мера! Понекад га тешке мисли море, али о његовом таленту многи ће да зборе!

Наш мали славуј и анђео прави, Анђела Денић милим гласом Бога слави!

Његова хармоника у срце вас дира, тако је то кад Вук Денић засвира! Ни за цичу зиму у Кнезу Вук не хаје, свој таленат несебично даје.

Још једна хармоника за нас увек ту је и њене звуке свак би да чује. Никола Јанковић весело се смешка, ниједна му акција никад није тешка!

Наш нови Тркуља великога дара, увек дође да публику очара! Алекса Радоњић, као од шале, свира инструменте велике и мале!

На звуке његове виолине сваки немир умине!  Ристивојевић Андреја наш је Паганини, са виолином својом чуда чини!

Народног весеља без њега нема, кад у гоч удари, нестаје сва трема. Наш Слађан Грујић и хармонику свира, сваки би оркестар таквог момка да бира!

Као право појачање пристиже у прави час, Анђела Костић умилни је глас!

Насмејана и ведра Стојчић Сара, гласом својим богослове очара! У другом гласу ту је да са Натом подржи, и осмехом својим Звонце да удружи!

Још један други глас са нама је често, Стојановић Миња у нашем Звонцету увек има драго место!

Радоњићев ученик Николић је Лука, Алекса од њега начинио вука! Кавал, фрулу, тарабуку свира, па у души нестаје свакога немира!

Уредник програма била је Јована Новаковић, а програм је реализовао Будимир Стошић.

 

 

 

 

 

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла