Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Свети бесребреници Козма и Дамјан свечано прослављени у манастирском амбијенту

Фрушкогорски манастир Раковац за своје заштитнике има Божје угоднике Козму и Дамјана који су од Господа добивши дар исцељивања, исцељивали  болести и немоћи људске, изгонили зле духове, како код људи тако исто и код животиња, без икакве награде, већ искључиво у име Бога, који им је те способности и подарио, а по Христовој заповести: „Забадава добисте, забадава дајите“ (Мат 10,8).

Торжественом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Душан Колунџић а саслуживали су: протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић (ректор Карловачке богословије, у пензији), протосинђел Пајсије духовник манастира Раванице у Врднику и јереј Александар Чавка (парох угриновачки). Певницом је руководио богослов Милош Марјанац.

Отац Душан Колунџић је честитајући славу, произнео празничну беседу и између осталог казивао колико је вера важна и у болести, јер онај који верује у Господа, лакше и боље подноси болест и невољу, а  пут ка излечењу је бољи и бржи.

„Има данас браћо и сестре, међу нашим лекарима, врхунским лекарима, који признају и хоће да кажу  да је Бог тај који лечи, а да су они само они су само Његова продужена рука. Они кажу, оно што знам, ја ћу ти дати, али се ти моли Богу. Зато сви који одлазе у цркву и наше манастире , који се моле пред  моштима светих угодника, могу добити оздрављење и утеху, само ако покажу силину вере, јер је Божја благодат неизмерна…“

Славски колач је пререзао отац Душан Колунџић, док је игуманија мати Гаврила саборно са сестринством и монаштвом неколико фрушкогорских манастира, духовником манастира Раковцем оцем Варнавом, мирским свештенством и верним народом, појала тропар Светима Козми и Дамјану, бесребренициа, лекарима и чудотворцима, који су добивши благодат од Бога, лечили људе од сваке болести и муке.

За све је припремљена трпеза љубави. Отац Душан Н. Петровић је током славског ручка честитао славу високопреподобној игуманији мати Гаврили и њеном сестринству са духовником оцем Варнавом.

Подсетио је на славну историју манастира посвећеног бесребреницима Козми и Дамјану: овде су се замонашила 22 потоња епископа наше Цркве. Иако је кроз историју и рушен и паљен, и данас је манастир на бранику наше вере православне. Обновљена црква са новим манастирским конаком, још је једно кандило вере наше које светли међу фрушкогорским манастирима.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла