Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Торжественом Литургијом којом је началствовао крстоносни прота Јеремија Старовлах уз саслужење протојереја-ставрофора Милутина Илића и Драгише Топаловића и јереја Страхиње Голијана прослављена је храмовна слава цркве Свете Петке у Сурчину. Појао је хор Покрова Пресвете Богородице који делује при овоме храму.

Храмовну славу је честитао и празнично слово произнео протојереј-ставрофор Милутин Илић, старешина Вазнесењске цркве у Јакову  који је између осталог казао да животопис Преподобне мајке Параскеве,Свете Петке, још није завршен, јер се непрестано допуњујe новим чудима над њеним светим моштима; непрестано се догађају нова исцељења, многе помоћи у невољама и свим бедама.

Крстоносни прота Милутин је додао: „Време је наше кратко, и када истекне, више нема покајања. Својим животом за ово кратко време ми морамо да одлучимо нешто судбоносно за нашу вечност: да ли ћемо стати са десне или са леве стране Цара Славе. Бог нам је задао лак и кратак задатак, а награда или казна огромна је и превазилази сваки опис језиком људским.

Зато, не дангубимо ниједним даном, јер сваки дан може бити последњи и одлучујући, сваки дан може донети пропаст овоме свету. Учинимо све од себе, драга браћо и сестре, да се не постидимо на дан гнева Господњег, нити пред Господом и војском Његовом, нити пред светим ангелима, нити пред многим праведницима и светитељима Његовим…“

После Свете Литургије троструким опходом око храма и поменом за упокојене браћу и сестре, приложнике и ктиторе, пререзани су славски колачи које су припремили овогодишњи кумови породице Маџаревић и Митровић. Славске колаче данашњих свечара пререзали су наши свештеници док се славски тропар разлегао црквом.

Прослављању храмовне славе на светој Литургији су присуствовали ученици основне школе „Вук Караџић“ са вероучитељем Николом Ерцегом, као и ученици основне школе „22октобар“. Ученици су се причестили светим Тајнама.

О свему се данас старао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски. Свештенство цркве Свете Петке, протојереј Душко Ђеорђић,  и јереј Слободан Чавка узвеличали су данас свету Литургију узносећи молитве и песме хвале и славе Господу.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла