Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Недеља, Цвети, 13. април 2014.

Током торжественеЛитургије којом је началствовао Епископ сремски Господин Василије са архимандртиима: Доситејем, Стефаном, Николајем и Серафимом, свештенством и монаштвом,  појало се једним устима у славу Господњу, а било је много радости: све је од раног јутра када је пристигла копија Иконе Богородице Лепавинске  било посвећено радости и љубаив а у сусрет најрадоснијем празнику Васкрсењу Христовом.

Посебну радост и изненађење доживео је и протојереј-ставрофор Миле Јокић након дугих тридесет и пет година свештеничке службе. Служећи роду српском у Отечеству и расејању из којег се вратио у своју земљу где се народ радује, за изузетан свештенички рад и досадашње прегалаштво Епископ Василије је одликовао напрсним крстом протојереја Милета Јокића.

За све госте отац Миле је са братијом и представницима општинских власти организовао трпезу љубави у Старој Пазови.

Том приликом, протојереј-ставрофор Миле Јокић  захвалио је Преосвећеном Владики Василију на указаном поверењу, истакавши да га  напрсни крст сада још више обавезује да истраје у свештеничком позиву и да се држи тврде беседе  –  јединога пута – животворнога Господа нашег Исуса Христа,  Истине и истинског предања православне вере. За оца Милета, напрсни крст је свака душа коју је сретао током свештеничке службе, бдио над њом, свака душа верног народа. Посебно је захвалио свим ктиторима и приложницима, верном народу чије су и најмање лепте уграђене у новоподигнути храм. Посебно је благодарио породици Микавица за сва доброчинства и новчане прилоге за цркву Свете Петке која се гради годинама. 

Директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић указао је на то да се сада широм Србије  гради на десетине храмова и да смо ми савременици  времена када се православна вера враћа у наше домове. Свечаном догађају је присуствовао и др Томислав Бранковић, начелник у Канцеларији за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

Директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић је у име Канцеларије овом приликом поклонио свете сасуде Цркви Свете Петке у Новиј Пазови.

Архимандрит Доситеј је у име свих честитао  протојереју-ставрофору Милету Јокићу и подсетио да је један од ретких свештеника који је посебан душебрижник: не постоји манастир у којем није служио, и о братству и сестринству бринуо на сваки начин.

Председник Општине Стара Пазова г. Ђорђе Радиновић  је бираним речима захвалио на свим лепим говорима и на данашњем дану који је Господ створио, и напоменуо да је намера Општине да почне са уређењем централних делова града, а да средишњу пажњу задобија  управо храм Свете Петке, за који се нада да ћемо га сви угледати у новом светлу и руху за дан ове велике светитељке, 27. октобра 2014. године. Општина и Црква су овде пример одличне сарадње и разумевања, заједничког рада на добро житеља овога града, али и на корист свих других.  Општина Стара Пазова је током 2013. године одвојила на десетине милиона динара како би учествовала у црквеном животу својих житеља и јединственој изградњи духа и тела.

Пред одлазак из Старе Пазове, Епископ сремски Василије је позвао све да у предстојећој Страдалној седмици поста добро преиспитамо себе и прочитамо странице сопствене књиге како бисмо дочекали Васкрсење Христово у радости и необремењени грехом и тешкоћама.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла