Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У Светосавској сали при храму Свете Петке у Сурчину, представљена је књига Духовни разговори. О књизи су говорили протојереј-ставрофор Дејан Дејановић, старешина храма Светог Трифуна на Топчидерском гробљу, приређивач Зорица Ковачев.

Посебно духовно вече у Сурчину почело је молитвом у славу Господа. У име домаћина, госте је поздравио јереј Страхиња Голијан.

Са великим трудом и великом молитвеном љубављу  протојереја-ставрофора Дејана Дејановића, старешине храма Светог Трифуна на Топчидерском гробљу и његових сарадника окупљених на путу Православља, предавања у оквиру трибина на Вождовцу  преточена су у две књиге Духовних разговора

Књиге су штампане по благослову Патријарха српског Господина Иринеја.

 4о ауторизованих предавања од 2002. – 2012. тематски обрађених, је са аудио записа пренела у књигу Зорица Ковачев. 

Теме са којима се срећемо у књигама су: богословско-пастирске (о посту, молитви, духовном животу, укрепљењу у вери),  црквено-педагошке, историјско-културне; о светитељима:  Апостолу Павлу, светој Ксенији Петроградској, св. Симеону Мироточивом…Василију Острошком, Јустину Ћелијском, Симеону Дајбабском..

Како светост не иде без подвига, тако у ове две књиге има тема о смислу подвига у Духу Светоме и смислу подвига обожења светогорских монаха.

Незаобилазна су предавања о Светој Гори, о светој Русији, светом Косову и Метохији, предавања о мученицима, новим српским мученицима. 

Предавачи су за ових десет година наши епископи – ремезијански Андреј,бихаћко-петровачки Атанасије, аустралијски Иринеј, монаси , монахиње (упокојена Мати Иларија са којом и почиње текст прве књиге, затим Мати Макарија из Соколице, , – у свим чиновима (помињемо: архимандрита Стефана из Велике Ремете, Тихона из манастира Студенице, Рафаила из манастира Подмаине), свештенослужитељи, професори, теолози, академици, угледни културни ствараоци, 

Уз предавања су публикована и питања и одговори.

Посебно су обрађене теме породице и брака, што ће у свакој наредној књизи бити главна окосница Духовних разговора.

 Духовни разговори преточени у две књиге, на око девет стотина страница,  данас се читају на свим континентима.

 Приход од продаје ових књига намењен је болесној деци, а мањи део новца је намењен изградњи новог конака при храму Светог Трифуна на Топчидерском гробљу.

Зорица Зец

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла