Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Првог викенда марта 2017. године Сремски Карловци су уистину били оно што јесу – престоница наше културе и духовности.

У ова два дана, у суботу 4. и недељу 5. марта, у поменутој славној вароши одржан је фестивал хорске духовне и световне музике „Корнелије 2017″ у организацији карловачке Саборне цркве, а под покровитељством Епархије сремске и Покрајинског секретаријата за културу и информисање. Фестивал је у суботу увече отворио Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, истакнувши у свом обраћању значај црквеног пјенија у свеукупном, а пре свега богослужбеном животу Цркве. Потом је уследио ревијални део програма на коме је најпре наступио прошлогодишњи лауреат, Хор Епархије сремске „Св. Николај“ из Сремских Карловаца, и након њега Српско пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине. Након њиховог наступа отпочео је такмичарски део Фестивала. У категорији мешовитих камерних хорова најпре се представио хор карловачке Саборне цркве „Свети Арсеније“, а након њега и многи други хорови Епархије сремске: „Острог“ (Нови Бановци), „Свети Андреј Првозвани“ (Батајница), „Свети Сава“ (Сремска Митровица), „Покров Пресвете Богородице“ (Сурчин) и „Сион“ (Сремска Каменица). Потом су се, у категорији великих мешовитих хорова, представили хорови „Свети Великомученик Георгије“ из Бечеја и „Свети Рафаило Банатски“ из Зрењанина. За крај су у завршном ревијалном делу програма наступили хор „Београдски мадригалисти“ из Београда и Ђачки хор Карловачке богословије. Фестивалско вече заокружено је извођењем тропара Преподобном Симеону Мироточивом који су једним устима и једним срцем отпојали заједнички сви учесници Фестивала. Затим је уследио коктел у свечаној дворани патријаршијског двора, где су проглашени победници фестивала. У категорији великих мешовитих хорова прву награду добио је „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина, док је у категорији мешовитих камерних хорова за победника проглашен млади вокални састав „Сион“ из Сремске Каменице. Такође су за свој труд и допринос похваљени сви учесници Фестивала, те су свима уручене захвалнице за њихово учешће.

Други дан Фестивала, тј. празник Недеља православља, започео је Светом Литургијом коју је у Саборној цркви у Сремским Карловцима служио протојереј-ставрофор Славко Зорица уз саслужење више свештенослужитеља и уз појање гостујућих хорова, Србадије из Бијељине и Београдских мадригалиста из Београда. У поподневним часовима одржан је округли сто у свечаној сали Карловачке богословије на тему „Српско црквено појање-савремено стање и перспективе“, где су говорили прота Славко Зорица и наши познати диригенти, г-дин Предраг Миодраг и г-ђа Вера Царина. Коначно, Фестивал је крунисан концертом хорске музике који су у свечаној сали Карловачке гимназије извели „Београдски мадригалисти“ и „Србадија“.

ђакон Станко Лакетић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла