Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У Етнографском музеју отворена изложба „Православље у Америци“, уторак 15. јул 2014.

Хор Свети Николај Српски из Нове Пазове у славу Господа и Православља подарио Београду песму што се у Небеса винула

Песмама О Призрен граду, Српкињом и Отаџбином на најлепши начин хор Свети Николај Српски из Нове Пазове (диригент Тамара Пајдић), упутили су поздраве свима Србима у расејању.

***

Два сведока о Православљу из две земље, са два континента, с гледишта двеју култура, Милоје Милинковић, иконограф из Београда, и Лари Ангиер, уметнички фотограф из Џексона (Калифорнија), сликовито су казивали о двема деценијама његовог постојања на америчком континенту.

Лари Ангиер је на отварању изложбе у Етнографском музеју истакао да ни сањао није пре двадесет година, када је први пут фотографисао најстарију цркву у Џексону, посвећену Светом Сави, да ће га пут водити до хришћанских светиња, српских православних цркава и манастира, и да ће у Србији бити примљен као део породице, где је свако село, град, сваки човек излазио њему у сусрет као да се одувек познају.

Лари Ангиер је претходних дана посетио Општину Сара Пазова где се упознао са животом и радомове Општине. Председник општине господин Ђорђе Радиновић је изненадио и обрадовао својим домаћинским пословањем и бригом о свима на подручју Старе Пазове. Како је приметио у разговору с обзиром на економску развијеност и стопу незапсолености на овом подручју, господин Ангиер је рекао да је у Старој Пазови нижа стопа незапослености, неог што је у Џексону, Калифорнија.

На господина Ангиера посебан утисак су оставила места Нова Пазова, Белегиш и свакако манастир Раваница где је присуствовао бденију уочи Видовдана.

Све фотографије ће Лари Ангиер подарити крстоносном намеснику Милету Јокићу.

Захваљујући свима који су допринели да се осећа као краљ у Србији, казао је: „По свом повратку у Америку још са већим жаром и надахнућем говорићу о Србији и неизмеривој лепоти коју поседује.  Трудићу се да свима у Америци пренесем утиске и покажем све вредности Србије у славу Господа, по чијем се промислу све дешава.“

Најстарија црква на западној хемисфери подигнута 1894. г. посвећена је Светом Сави. Живописао ју је иконограф Милоје Милинковић. Живописање ове цркве приказано је кратким филмом који су могли да прате угледни посетиоци.

Поздрављајући госте из расејања и из Србије, Патријарх Иринеј је казао да Србија није мала земља, већ је малобројна, али да где год се нађе иједан од нас, где год је у свету српски православни храм и манастир, ту је и небеска Србија.

За време одржавања ове необичне свечаности, која није представљала личности већ наше Србе који су у 19. веку долазили у Америку, подигли своју светињу – храм Светог Саве у Џексону и уткали себе у историју Србије и историју Америке  на другој страни океана, Западноамеричка епархија са Владиком Максимом поздрављала је Србе у матици.

Пројекат је подржала Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима урегиону; домаћин је био Етнографски музеј.

Приредила:Зорица Зец

Фото: Лари Ангиер, Џексон, Калифорнија


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла