Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

22. новембра 2015. Лета Господњег, на празник Светог Нектарија Егинског, Саборни светониколајевски храм у Шиду, испуњен огњем вере и обасјан радошћу небеса,  дочекао је и под своје окриље  трајно примио чудотворну икону Светог Нектарија Егинског.

Свети Нектарије, митрополит пентапољски,Чудотворац и Целебник, својим животом био је правило вере и образац кротости, узор и пример истинског христољубља. Свој животни век, од рођења 1846. године па све до свог упокојења 1920., испунио је непрестаним усавршавањем и узрастањем у меру раста пуноће Христове. Зато га свештена историја спасења  са правом назива горостасом, стубом светости и великим јерархом међу оцима Цркве. Због своје несебичне љубави и делања Господ га је пројавио као светитеља и чудотворца. Молитвама Светог Нектарија, болни од рака и смрти препуштени, добијали су исцељења. Молитвама Светог Нектарија свака болест је обеснаживана и његов дар исцељења постао је познат широм православног света.  Јасно нам је дакле, каква је радост била сусрести се са иконом овог светитеља.

Шидски храм био је испуњен до последњег места.Свештенство саборног храма заједно са браћом саслужитељима из шидског намесништва служило је Вечерње богослужење.Свештени збор имао је част и радост да буде предвођен молитвама оца Јована Милановића, старешине саборног храма у Ср. Карловцима, угледног проте и професора Карловачке богословије.  У току Вечерњег богослужења икона је свечано унешена у храм, праћена појањем свештенства и коленопреклоним поштовањем од стране верног народа. После Вечерњег богослужења испред иконе Светог Нектарија служен је Акатист. Сав храм молио се једним гласом, речима: Радуј се, исцелитељу од рака!Радуј се, Нектарије, архијереју Божији! По завршетку богослужења, сабраном верном народу, поучним и надахнутим речима обратио се отац Јован. Поредећи  дар Светог Нектарија са делима светитеља и чудотворца Николаја, он  је све присутне позвао да сведоче дела светитеља рекавши: Говорите једни другима о Светом Нектарију! Јер заиста, иако је много страдања ми сада у нашој средини имамо један нови извор исцељења и наде, чудотворну икону Светог Нектарија.

Познајући потребе свог народа и његово страдање, отац Радомир Мишић, старешина Саборног храма Светог Оца Николаја, позвао је верни народ да се напаја са Извора чудотворства и да тражи исељење и благослов пред овом чудотворном иконом. Угледни прота подсетио је све верне да ће од сада па и у будуће сваког петка увече, у 18 часова,у храму Светог оца Николаја у Шиду бити служен акатист Светом Нектарију Чудотворцу.

После врлих речи наших отаца, верни народ  приступио  је целивању Чудотворне иконе и помазању освештаним уљем са гроба Светог Нектарија. Непрегледна колона верних  примала је благослов Светог Нектарија и шидска ноћ сведочила је да је диван Господ у Светитељима својим!

Извор Црквена опшина Шид


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла