Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Празник Светих бесребреника и лекара Козме и Дамјане, заштитника фрушкогорског манастира Раковца прослављен у суботу 14. октобра 2020.г.

Манастир Раковац који важи као дворски манастир Митрополије карловачке., прославио је своје небеске заштитнике Свете бесребренике Козму и Дамјана. Већ је и шести век одавно започео како се овде узносе молитве Богу и свим Светима. Над звоником се уздиже крст који је осветио Епископ сремски Василије на дан  Преподобног Киријака Отшелника ( http://www.eparhija-sremska.rs/novosti/osvecen-krst-u-manastiru-rakovac/)

О Светима Козми и Дамјану читамо: кад достигоше зрео узраст и утврдише се у беспрекорном живљењу по закону Господњем, они постадоше као два светилника на земљи, сијајући добрим делима. И добише они од Бога дар исцељивања, и даваху здравље и душама и телима, лечећи све болести, и исцељујући сваку слабост и сваку немоћ по људима, и изгонећи зле духове. И они указиваху помоћ не само људима него и стоци, и ни од кога ништа не примаху за то: јер све то чињаху не ради добитка, не ради богаћења златом и сребром, него ради Бога, желећи да љубав своју према Њему изразе љубављу према ближњему. И тим лекарењем међу људима они искаху славу не себи него Богу, и исцељиваху болести ради прослављења имена Господа свога који им је даровао таку лечебну силу. А они избављаху од болести не толико биљем колико именом Господњим, и то без плате и награде, забадава, испуњујући заповест Христову: забадава добисте, забадава дајите (Мат. 10, 8). Због тога их верни и назваше бесплатним лекарима и бесребрницима. И пошто тако богоугодно проведоше свој живот, они скончаше побожно у миру. Но они се не само за живота свог, него и по престављењу свом прославише многим чудесима, као усрдни посредници и дивни исцелитељи како наших болести душевних тако и телесних. (http://www.spc.rs/sr/sveti_besrebrenici_chudotovrci_kozma_damjan_5)

Прослављње ових Божјих угодника почело еј празничним бденијем са петохлебницом у петак, 13. новембра 2020. г. а настављено у суботу 14. новембра 2020. г. торжественом Литургијом којом је началствовао протојереј хаџи Бранко Денчић уз саслужење јеромонаха раковачког оца Евгенија, јереја Немање Теофиловића, надлежног пароха сусечког и старешине цркве Св. архангела  Гаврила и  Милоша Марјанца, пароха беочинског и ђакона Лазара Павић, док су за певницом појали богослови нашег Православног богословског факултета. Универзитета у Београду.

Празничну проповед произнео је отац Немања Теофиловић.

После резања славског колача када се једним устима појао небоземни тропар Светим лекарима и исцелитељима Козми и Дамјану, богоугодни разговори су настављени за трпезом љубави. Манастир Раковац је познат надалеко по свом гостољубљу. Трпезу богату и са изобилном љубављу припремила је манастирска обитељ под будним оком духовника, оца Варнаве. Високопреподобна игуманија манастира Раковац мати Гаврила која већ четврту деценију овој светињи српској бди над душама нашим, са јеромонахом оцем Варнавом и оцем Евгенијем, са сестром Софијом,  Богу угодише молитвом и све под Божје скуте призваше.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла