Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Мој српски народ осећам као моју огромну породицу,

Епископ сремски Господин Василије

Први пут у историји, колико је познато,  један Епископ сремски има свој малени дом у граду Шиду.

Како је рекао Преосвећени Владика сремски Василије више пут је током дуге епископске службе у разним приликама слушао како се га увек поздрављају као госта који је дошао, па се неколико пута запитао када ће једном негде бити домаћин, имати место где ће моћи боравити. И ето, прилика се указала: реституцијом је извршен повраћај црквене имовине Црквеној општини Шид и враћена је некадашња Црквена школа која је била у саставу Музеја Саве Шумановића.

Епархијски дом је за мање од годину дана обновљен средствима свих црквених општина и свештенства намесништва шидског, на чему је Преосвећени владика сремски посебно заблагодарио. Општина Шид је помогла са пет стотина хиљада динара обнову овог дома у којем ће бити свештеничке канцеларије са пратећим садржајем, сала за сабрање деце, младих, апрохијана, и на крјау место где ће Влаидка сремски моћи да борави и прима своје драге епархиоте, да са њима проводи време у разговору, чује шта њихову душу тишти и настоји да на сваки начин укрепи у вери и оснажи наше младе пред којима је живот а искушења су велика, оснажи наш верни народ.

Чин освећења обновљеног дома обавио  је Преосвећени владика сремски Василије са свештенством уз присуство верника где је највише било младих и деце за које ће овај простор и бити као дом.

„ …Велика је духовна радост у овоме светоме дому кога смо обновили, умили, благословили. Овај дом ће бити на ползу српском народу и српској деци. Од самог темеља када су анши прадедови и дедови озидали ову зграду – црквену школу, која је кроз себе и у себи  изнедрила огромне генерације просветних радника и људи разних професија, који су у овој школи учили прва слова.

„Касније је ова зграда служила за потребе Музеја Саве Шумановића и захваљујући претходном општинском саставу и њиховој храбрости ид оброј вољи, објекат је враћен Цркви“ казао је Владика сремски василије после чина освећења у новом дому.

Многи богослужбени предмети и вреднсоти наћи ће овде место у посебној ризници.

Након освећења Дома, прешло се у парохијску салу где је припремљена трпеза љубави.

Том приликом Архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић заблагодарио је у име братије свештеника и своје име Господу и Светим архангелима, архангелу Михајлу и осталим небеским силама, на свој благодати коју су примили данас, рекавши како су генерације свештеника и  свештенослужитеља  храма Светог Николаја имале у свом програму да се у граду Шиду, који то и заслужује да се сачини један епархијски центар, духовни центар,центар намесништва и црквених општина, ризница, како би сви имали под истим кровом имао дом и спороводио своју мисију.

„Господ је благословио да ова генерација свештеника своме Епископу и народу Божијем и свим људима добре воље, обнови  овај дом, стави га у функцију и остави у наслеђе потомцима“ казао је отац Радомир Мишић и поново заблагодарио Епископу сремском Господину Василију што је био непрестана подршка, имао и веру и наду да ће се идеја спровести у дело, од момента када су приступили поступку за повраћај црквене имовине.

Кад има љубави и сабрања, заједништва, како је то у случају свештенства намесништва шидског и Епископа сремског Господина Василија, није тешко веру показати и на делу.

„Једно време живео сам на огромним просторима Аустралије, Новог Зеланда и јужне Африке. Често пута сам тражио неки кутак где ћу главу да склоним, јер нисам имао ни своју кућу, ни свој стан, нигде никога… сем верног народа. Господ је уредио да сам наилазио и налазио такву љубав наших верника који су ме примали у своје домове и где сам могао да боравим данима. Били су за мене моја породица, где год да сам се нашао. Схватио сам тај појам заједничарења са верницима. Од других владика који живе у огромним пространствима где су велике удаљености међу верницима, чуо сам како се мисионари у њиховим срединама. Није владика личност недодирљива за вернике, не треба да буде под стакленим звоном,  па владику треба изнети испод звона, изложити и показати а затим вратити под звоно.

Нисам такав човек и мислим да сваки владика и данас у 21. веку треба да буде са својим народом… Мој српски народ осећам као своју огромну породицу…“ казао је епископ сремски Господин Василије за време трпезе љубави приређеној у парохијској сали.

Представници градске власти уручиле су свом новом суграђанину Епископу сремском Господину василију луксузну монографију посвећену великом шидском сликару Сави Шумановићу.

Трпези љубави присуствовали су председник Општине Шид г. Никола Васић, потпредседник Скупштине Општине г. Бранислав Мауковић.  Господа Слободан Лазић и Драгослав Кораћ, КУД „Свети Сава“ помогли су да се олакша посао обнове црквеног објекта, а свакако да без вредних мајстора г. Душана Лекића и радника из Манђелоса не би објекат овако брзо, педантно и прецизно био завршен.

Трпезу љубави је организовао и припремио г. Гутић, директор „Водовода“ и члан Епархијског савета.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла