Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Изложба поводом 20 година црквеног хора Покров Пресвете Богородице при храму Свете Петке у Сурчину

О историјату црквеног хора Покров Пресвете Богородице  сазнајемо на изложби коју је припремила чланица хора од оснивања гђа Верица Лакочевић. на паноима у Светосавској сали можемо да видимо фотограифје најстаријих појаца, списак свих чланова хора до данас, програме и гостовања, акте и одлуке, бројна признања.  Изложба се може  погледати сваког дана.

Црквено појање у Сурчину негује се са рпекидима читаов столеће. Између два рата, поред великог хора који је појао са „кора“ како су тада  звали хорош-галерију изнад припрате „женске“ цркве, псоотјао је и мали – школски хор који је стајао за певницама.

Прве хоровође били су учитељи: Максимовић Богољуб, Димитрије Николић – Ћокалски;  по рођењу Сурчинац кога су сви звали уча Мита; Лаза Јовановић а и сурчински парох Тоодор Бајић звани поп Тоша. 

И за време Другог светског рата хор је појао, али само на велике празнике и Славе зато што су многи чланови хора отерани у заробљеништво. По завршетку Другог светског рата, власт у држави су преузели комунисти и црквнео појање у Сурчину замире.

Божјом промишљу и благословом Пресвете Богородице, у петак 1. априла 1998. године на другом Бденију, у сурчинској цркви после више деценија паузе  почиње са радом емшовити хор црквене општине Сурчин.

Црквени хор у Сурчину основан је благословом Епископа сремског Господина Василија 1998. године. Први хоровођа био је Господин мр Предраг Миодраг,  он је водио хор до месеца октобра 1998. године, а потом је диригентску палицу преузела професорка виолине госпођа Венија Томић Жарковић. Хор 2002. године преузима Татјана Бокић уз свесрдну асистенцију Миле Марковић. Од јануара 2010. године  хором управља мр. Предраг Стаменковић.

Мешовити хор у Сурчину броји око 30 чланова и сваке недеље поју Свету Литургију у храму. Носилац је бројних признања у Србији и региону, чест је гост на разним духовним и културним дешавањима.

Хором од децембра 2017. диригује Ђорђе Гавриловић.

Хор је прославио своју прву славу 14. октобра 1999.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла