Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Вера или сујеверје

У недељу 20. марта 2022 после Акатиста Светом Нектарију Егинском који су служили пароси бусијски отац Миле Јокић и отац Мићо Ристић у цркви Светих апостола Ћирила и Методија, у парохијској сали је протојереј др Борис Милинковић, парох инђијски одржао предавање на тему Вера или сујеверје.

Зашто и због чега људи верују, шта је то вера, суштина вере, искрено веровање, зашто је Господ поручивао Апостолима и свима нама:  Само веруј и не бој се!  – вернима је тумачио протојереј др Борис Милинковић.

Да ли истински верујемо сваког тренутка у Господа Исуса Христа Сина Божјег? Да ли верујемо да је то тако или имамо тренутке сумње који се јављају када нисмо у молитви, у покајању, када нисмо са Богом – питање је на које треба да одговоримо.

 

Вера нас ослобађа, а сујеверје нас поробљава

протојереј др Борис Милинковић

„Свети Владика Николај Охридски и Жички у једном мисионарском писму каже да је сујеверје ђавоља ствар, како је једноставно и потпуно од онога који је лаж и отац лажи, и да је то уствари једнако празноверју, односно веровању у ништа.

Као пастир осокољен овим закључком светитеља Николаја Српског, и сам у свом животу видим да је то тако, видим да је сујеверје препознатљиво по демонском,“ каже отац Борис и додаје да ми треба да расуђујемо шта је вера а шта сујеверје, шта је истина а шта лаж, јер  све се своди на наш однос према томе како схватамо појам наше вере, силу наше вере и како можемо да је у свом животу применимо.

„Истина хришћанске вере, истина хришћанске речи је та која рађа у људима најјача оружја“, казао је свештенослужитељ Борис Милинковић.

„Морамо знати у шта верујемо, да бисмо из те вере у Господа васкрслога излазили на сваки пут, на сваки свој посао, на суштину,“ казао је отац Борис и закључио: „Са вером нема компромиса, ни по коју цену“

Уводно слово произнео је отац Миле Јокић, старешина цркве у Бусијама. Верни су у живом разговору са оцима наше Свете Цркве добили одговоре о сурогату вере, сурогату духовности – култури данас, о разним појавама присутним у јавности, у медијима, о народним обичајима у народу. Духовни разговор се дотакао и теме веронауке и саме науке.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла