Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Недеља, 9. Јун 2013
Храм Преподобне мати Параскеве у Сурчину
Ђакон Слободан Чавка рукоположен у чин презвитера

 У недељу, 9. јуна 2013. свету Архијерејску Литургију служио је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење свештенослужитеља: протојереј-ставрофор Игњат Товаровић, протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, протојереј Драгиша Топаловић, јереј Александар Чавка, ђакон Сава Топаловић и ђакон Слободан Вујасиновић.
У препуном храму свете Петке у Сурчину узнете су молитве за спасење душа наших и рода нашега, славећи Господа. Појали су богослужбене  песме  богослови из Сремских Карловаца и хор Покров пресвете Богородице, који постоји другу деценију при храму свете Петке.
Архијерејски намесник земунски Игњат Товаревић је прочитао исповедно писмо, а ђакон Слободан Чавка је положио свештеничку заклетву.

У овоме дану каквог Господ створи, рукоположен је досадашњи ђакон Слободан Чавка у чин презвитера, а Владика сремски Василије је пожелео дугу службу Господу на радост свих и спасење свих душа овога места и своје пастве из Четврте парохије сурчинске која му је додељена.

„ Данас смо, у овоме светоме храму имали прилике да извршимо и свету тајну рукоположења, свету тајну свештенства, оца Слободана, сина једног нашег свештеника и брата његовога, свештеника, који је дипломирао у Либертивилу у Америци, а сада је постављен за свештеника овде у Сурчину. Нека му ова свештеничка служба буде на радост и спасење његове душе, а и на спасење верника града Сурчина, и вас свих овде, из братије у првом реду, у овоме храму…“ казивао је Епископ сремски Господин Василије у беседи, након Свете Литургије и рукоположења.
„ Честитам вам још једнога духовнога оца, којег сте данас добили“ у радости, говорио је Владика сремски Василије.

Презвитер Слободан Чавка, рођен је 14. августа 1989. године, у породици православног свештеника Душана, жене му Босиљке и сина им Александра, у месту Вировитица, република Хрватска.
У Кукујевцима Слободан завршава основну школу 2004. године, као одличан ђак. После завршене основне школе бива примљен у Богословију светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, коју завршава 2008. године, такође као одличан ђак.
Након завршене Богословије, Слободана на даље школовање Епископ сремски Господин Василије шаље у САД, савезну државу Илиноис, град Чикаго, на богословски факултет Светога Саве у Либертивилу. За време школовања у Америци радио је на превођењу чланака и књига са енглеског на српски језик.
Богословски факултет завршава 2012. године, након чега се враћа у Србију.
14. јула 2012. године ступа у брачну заједницу са својом изабраницом Наташом Лежимирац из Бешке.
16. децембра 2012. године руком Епископа сремског Господина Василија бива рукоположен у чин ђакона, у цркви св. апостола Петра и Павла у Ср. Карловцима.
После рукоположења бива назначен за парохијског ђакона у Сурчин, архијерејско намесништво Земунско.
Рукоположен у чин презвитера, 9. јуна 2013. у храму Свете Петке, Сурчин. Са супругом Наташом има ћерку Софију.

 

Текст доставила Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла