Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

515_milica_maljevitsh

Митрополит Амфилохије посетио мајку Милицу, страдалницу из јаме безданке

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, 5. августа, у поподневним часовима, посетио је Милицу Маљковић, рођ. Бошковић, старицу од 83 године у њеном дому у Сурчину надомак Београда. Милица је једна од 14 преживелих страдалника од 218 православних Срба бачених од усташа у јаму Равни Долац на Огњену Марију, 30. јула 1941. године. Родом је из села Доње Рујане под Динаром на Ливањском пољу. Као десетогодишња девојчица са мајком, сестром и млађим братом као и многобројним рођацима, поделила је чашу страдања на правди Бога, бацањем у јаму безданицу. Чудом Божјим, без воде и хране, међу лешевима на дну јаме дубоке преко 50 метара, преживела је са још 12 девојака и жена и једним мушкарцем.

Из јаме су извађени на Усековање Светог Јована Крститеља, 11. септембра. Од преживелих страдалника до наших дана су у животу мајка Милица, Боја Радета, рођ. Лалић која и данас живи на родном Ливањском пољу и Мара Јурић, рођ. Лалић у Банатском Деспотовцу. У Сурчину су, у поратном периоду нашле уточишта још четири мученице из Долачке јаме, које су већ пошле Богу на истину. Спомен на жртве Ливањске јаме чувају њихови потомци окупљени у удружење „Огњена Марија Ливањска“.

Током сусрета са Митрополитом мајка Милица, смиреног и крепког духа, посведочила је своју животну Голготу али и утеху коју јој је Бог даровао кроз пород и потомке, шест унука и два праунука. Ипак, кроз сузе је рекла да ће са непреболном раном на души отићи пред лице Божје јер су кости њених родитеља и састрадалника, после 50 година извађене из јаме (1991.) и опојане, поново оскрнављене 1992. од потомака оних истих који су их и бацили у јаму. Сведочење мајке Милице може се чути на http://www.slovoljubve.com/emisije/zbor-zborila-gospoda-hriscanska-29-jul-2011: а више прочитати у монографији Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска у више издања.

Митрополит Амфилохије је на благослов мајки Милици и њеном дому донео икону Светог Јована Крститеља, освештану његовом десницом у Цетињском манастиру и кутију светогорског тамјана. Уз мајку Милицу Митрополита су дочекали и указали срдачно гостопримство њен син Владимир са супругом Зорком и и ћерком Милицом. У пратњи Митрополитовј су биле монахиња Злата, настојатељица Манастира Богородице Тројеручице подно Авале и др Милијана Савић лекар и председник удружења „Помоћ породици“ са задатком да подстиче успостављање брачног живота, рађања и васпитања деце на хришћанским основама. Са истом наменом др Милијана води и саветовалиште у оквиру Верског добротворног старатељства Архиепископије, основаног благословом нашег светог Патријарха Павла.

Извор СПЦ


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла