Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Летњи августовски дани донели су и ове, 2021. године, радосно празнично расположење у доњосремско село Огар. Идући у сусрет празнику Свете древнохришћанске преподобне великомученице Параскеве Римљанке, у нашем народу познате као Трнова Петка, Црквена општина Огар поново је организовала „Дане свете Петке“ и тиме наставила обнову давнашње, али дуго година заборављене, праксе прославе овог великог празника од стране благочестивих мештана Огара. Јучерашњи дан, 05. август 2021. лета Господњег, обележило је служење Свете тајне јелеосвећења у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Огару у Архијерејском намесништву пећиначком. Овим свечаним богослужењем началствовао је архијерејски намесник пећиначки пречасни отац јереј Бојан Мијановић. Саслуживали су следећа браћа свештеници: протојереј Ђурђе Чулић парох у Гргуревцима и Шуљму, јереј Милан Главашевић парох у Попинцима и Сибачу, јереј Слободан Мицић парох у Обрежу, јереј Саша Милијашевић парох у Доњем Товарнику, јереј Стефан Сремац парох у Прхову и Сремским Михаљевцима и јереј Јован Стегњајић недавно рукоположен у чин свештеника и назначен за пароха у Карловчићу. Верни народ се у великом броју одазвао на позив свог свештеника пароха огарског јереја Милана Томашевића, доневши у храм, по обичају Свете тајне јелеосвећења, уље и брашно као принос Богу да буду освештани Духом Светим и да буду на благослов и опроштај грехова тј. на исцељење душе, и ако би била воља Божја, и на исцељење тела оних који пате од телесних немоћи.

Обавивши последовање Свете тајне и захваливши се верном народу на учешћу у овом молитвеном сабрању „које треба да послужи на исцељење свих наших духовних и телесних немоћи, да послужи и помогне духовном и телесном окрепљењу“ намесник пећиначки отац Бојан истакао је чињеницу да се верни народ хришћански и поготово српски отпочетка окупљао око око својих богомоља, око својих светиња, око својих светилишта, својих цркава, својих храмова, својих свештеника, и то поготово у тешким временима невоље, жалости и безнађа. Сетивши се Светих мученика пребиловачких и доњохерцеговачких чији спомен као Црква Христова чинимо данас, као и несрећних деценија после Другог светског рата, такође и злочиначког прогона нашег народа у војној акцији „Олуја“ 1995. г., отац Бојан наглашава састрадавање српских православних свештеника са својим народом, како онда, тако и дан данас. У том смислу похваљени су Огарчани због свесрдне помоћи и подршке предузимљивом и вредном оцу Милану у великом подухвату реновирања храма у Огару. Сав верни народ је потом пришао свештеницима и био помазан освештаним уљем. Радосним расположењем зрачила су лица свих који су јуче били у храму у Огару.

јереј Милан Главашевић

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла