Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Црквена ризница у улици Школска 2 у Шиду, отворена је сваког дана од 09,00 до 18,00 часова
контакт особа јереј Зоран Угрешић
Тел: 022/712 – 559
www.hramsvetognikolajasid.rs

Благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г Василија, у Владичанском двору у Шиду, 2016. године, основана је Црквена ризница православног архијерејског намесништва шидског. Овај музеј у малом, основан је са циљем да прикупља, чува и презентује верску баштину српског православног народа на овим просторима.
Ризница има музејско – истраживачки карактер који омогућава заинтересованим појединцима и установама да упознају прошлост Српске православне цркве у Шиду и околини, и то кроз обилазак музејске поставке и кроз истраживачки рад са архивским документима.
Велико богатство духовне баштине Срба у овим крајевима резултат је њиховог вишевековног насељавања ових простора. Историјски извори српску православну популацију у Срему помињу већ у 13. и 14. веку, нарочито у време краља Драгутина. Јачање српског елемента нарочито је осетно у 15. веку, када су српски племићи држали велике поседе у Срему (Деспот Ђурађ Сланкамен, Митровицу и Земун; Деспот Вук „ Змај огњени“ Купиново, Сланкамен и Беркасово; Ђорђе и Јован Бранковић Купиново, Сланкамен и Беркасово, Ириг и Јарак итд). Великом Сеобом Срба коју је 1690. године предводио патријарх Арсеније Чарнојевић, додатно је ојачан српски елеменат у Панонији. Ужасни злочини Првог и нарочито Другог светског рата били су посебно усмерени на Србе и њихову баштину. У току злочиначке такозване НДХ усташе су опљачкале скоро све цркве на подручју шидског намесништва док су неке, у повлачењу усташких и нацистичких јединица срушене или тешко оштећене. Покрадено богатство никада није враћено. Од покретног инвентара највећи губитак представља усташко паљење ратног барјака цара Уроша Немањића који се чувао у храму Рођења Пресвете Богородице у Моровићу. Шта је све уништено и украдено данас може само да се претпоставља.
Поред свих ратних недаћа, свакако Божијом вољом, остао је сачуван велики број предмета који својим карактером и старошћу сведоче о јачини и обиму духовности Срба у Срему. Инвентар ризнице можете видети у прилогу.

Инвентар музеја


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла