Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Четрнаести школски Сабор народне традиције одржан у Основној школи „Исидора Секулић“ у Београду

Деца основних школа из Старе и Нове Пазове на Сабору народне традиције

У години када београдска основна школа  „Исидора Секулић обележава две велике годишњице, 140 година од рођења уважене српске књижевнице и 55 година постојања школе, као достојни домаћини угостили су четрнаест основних школа на овогодишњем Сабору народне традиције.
Традиција, култура, наука и веронаука – сви су под кровом заједничким, а сарадња изванредна. Сабор данас поново показује да се чува дух наш и да се од заборава чува оно што је вредно и да је традиција наша чврст ослонац сваког од нас на путу напретка.
Поздравно слово упутила је директорка школе „Исидора Секулић“ гђа Виолета Вукићевић, а свечано слово на отварању казивала је наставница српског језика Биљана Ђорђевић, док је вероучитељ Тома Ивковић присутан са веронауком тринаест година у школи.
Запажен је наступ основаца из Старе и Нове Пазове који су дошли у пратњи учитељице Каравла Мирјане и Марине Петровић. Сви су ученици трећег разреда Основне школе Растко Немањић Свети Сава из Нове Пазове. програм који су деца припремала за дан школе, приказан је на Сабору традиције . програм садржи пословице и загонетке које је забележио  Вук Стефановић Караџић.
Деца Нове Пазове су домаћини деци из Брежица (Словенија) и деци из Бугарске.
На овогодишњем, четрнаестом по реду Сабору народне традиције, учествовали су и приказали своје таланте ученици из школе домаћина и београдских основних школа „Стефан Немања“ и“Војвода Мишић“.
 
Посебно је велико радовање због учешћа школа ван Београда: Растко Немањић Свети Сава (Нова Пазова); Бошко Палковљевић Пинки (Стара Пазова); Доситеј Обрадовић (Нови Сад); Петар Кочић (Наково); Вук Караџић (Шабац и Ћуприја); Прота Матеја Ненадовић (Бранковина); Милован Глишић (Ваљевска Каменица); Доситеј Обрадовић (Пожаревац); Бранко Радичевић (Равно село); Душан Даниловић (Радљево),
Гости данашњег Сабора су из Источне Србије, Словеније и Бугарске. Дружење младих основаца наставља се након саборовања код њихових домаћина којима ће представити своју културу и традицију.
Сабор је почео песмом, наставио се дефилеом Балканском улицом до Теразија и до школе, а на лицима људи видели смо дивљење пред дечјом лепотом и великим трудом да покажу оно што смо ми одрасли у великој мери заборавили.
Данас смо видели културно-уметнички програм који је сем песме и игре садржао историју, питалице, загонетке и одгонетке, подсећање на старе занате, обичаје…
Међу оснивачима члановима Сабора народне традиције је и гђа Верица Лакочевић која је и од оснивања хора Покров Пресвете Богородице при храму Свете Петке у Сурчину. Оснивач Сабора је Славица Гајић и чланови Бранислав Пеливановић, Милица Андрић, Милена Ђурица, Анђелка Бјелобрк,  Велики пријатељи Сабора народне традиције је и градска општина Савски венац.
З.Зец

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла