Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

За оболелу Софију Стикић

Поводом великог празника Рођења Христовог, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, свештенство Епархије сремске организовало је у уторак 10. јануара 2023. године добротворни концерт ,,Божићни дарови“ у свечаној сали богословије са циљем да помогне болесној девојчици Софији Стикић, иначе ћерки свештеника Маринка Стикића из Адашеваца. Девојчица болује од тешког облика леукемије и за њено лечење потребна су средства како би се процес излечења привео крају.
Сав приход од око милион динара са овог добротворног концерта биће у наредном периоду искоришћен за набавку изузетно ретких, а малој Софији неопходних лекова и терапија. Овом подухвату помогле су и сремске општине Инђија и Стара Пазова.

На почетку вечери су сви учесници- свештеници и ђакони отпевали тропар празнику Божића. 

 У јединственом црквено-педагошком здању, сремскокарловачкој Богословији Светог Арсенија Сремца, обједињена је радост Рождества Христовог кроз реч и песму са сећањем на  оне којима је наша помоћ најпотребнија.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, који је истовремено и домаћин и објединитељ ове харитативне делатности, благословио је вече названо Божићни дарови, упућујући све, да време проводимо у чињењу добрих дела и пружању помоћи потребитима.

Осим драмских уметника Љиљане Благојевић и Гојка Балетића у програму су учествовали и певачи народне музике: Оливер Њего, Недељко Билкић те Никола Роквић. Све учеснике је пратио маестро Александар Софронијевић са својим музичким ансамблом.
Народне песме на овом концерту су поред ових знаменитих певача изводили и свештеници из више Епархија наше Свете Цркве наступајући са по једном песмом коју су као свој дар принели за подршку у процесу излечења мале Софије Стикић.

Да би почетак свечане вечери изгледао у пуноћи, по добром српском обичају, здравицу је казао Гојко Балетић, првак српске драме који је са првакињом, доајеном српског глумишта, Љиљаном Благојевић казивао одломак из култне представе „Солунци говоре“.

Ово само на изглед мало догађање, прешло је све познате границе и заблистало пуним сјајем подсећајући нас да Људи јесмо и да нам срца нису захладнела.

Ђакон Руменић и крстоносни прота др Драгомир Сандо, бивши професор ове богословске школе дали су идеју, а потом су учествовали у припреми и реализацији вечери Божићни дарови.

Свештеник Маринко Стикић, отац оболеле девојчице Софије је заблагодарио свима на милосрђу, пренео стиховима које је исписао, молитву за исцељење Софијино али и све деце којима је потребна Божја помоћ у оздрављењу и над којима Бог пројављује силу своју.

Архијерејски намесници су се потрудили да међу својим свештенством и добрим људима прикупе помоћ.

На самом крају, обратио се ректор Карловачке богословије, протојереј – ставрофор, Јован Милановић, професор овог часног училишта који се домаћински одазвао приликом организовања вечери, показујући своју очинску и братску љубав.

Модератори програма су били изванредни новинари РТВ-а Ена Попов и Миленко Кришан.

За гостољубље побринуо се архијерејски намесник сремскокарловачки, протојереј Слободан Вујасиновић.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла