Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У Старим Бановцима, 19. јануара 2023. године, када наша Света Црква прославља Богојављење, дан када се Господ Бог открио човечанству као Света Тројица, одржана је традиционална манифестација пливање за Часни крст. Верни народ Старих и Нових Бановаца, Белегиша и Сурдука, са својим свештенством, након Свете Литургије и великог Водоосвећења,  окупио се на обали Дунава, плажи поред ресторана ,,Венеција“, на коју су стигли литијским ходом.

Литија се формирала испред старобановачког храма – „Преноса моштију Светог оца Николаја“. Обредом малог Водоосвећења на Дунаву, предводио је Архијерејски намесник старопазовачки, протојереј-ставрофор Зоран Јовић, уз саслуживање свештеника у пензији, протојереја Витомира Васића и новопостављеног свештеника, при храму  „Преноса моштију  Светог оца Николаја“ у Старим Бановцима, јереја Слободана Кузмановића.  Присутном народу на обали Дунава, обратио се Архијерејски намесник старопазовачки, протојереј-ставрофор Зоран Јовић, који је указао на чињеницу, да се ова величанствена народна манифестација пливања за Часно Крст на Дунаву, изводи већ дужи низ година и заслужује нашу заједничку подршку и труд у циљу њеног даљег успешног организовања. Такође, присутнима се обратио  председник Општине Стара Пазова, господин Ђорђе Радиновић, који је поздравио скуп, пружајући подршку овој манифестацији. Деца из Основне школе „Слободан Савковић“ из Старих Бановаца, као и претходних година, са својим вероучитељом Дарком Зубовићем, били су учесници Богојављенске литије. Као и претходних година, пливала су 33 пливача, од којих су биле три женске особе. Победник овогодишњег  пливања је Марија Цвитановћ, кћерка  свештеника, протојереја Александра Цвитановића. Марија је прва допливала до Часног Крста.

 

 

                                                                                                Вероучитељ,  Дарко Зубовић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла