Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

НА АЕРОДРОМУ БАТАЈНИЦА, ДАНАС СУ ВАЗДУХОПЛОВЦИ 204.ВАЗДУХОПЛОВНЕ БРИГАДЕ, ВЕЋ ТРАДИЦИОНАЛНО ПРОСЛАВИЛИ УНОШЕЊЕ БАДЊАКА.

ЛЕП НАСЛОВ И ПОЧЕТАК ЈЕДНЕ ПРИЧЕ О ПОНОСНИМ ЧУВАРИМА НАШЕГ НЕБА, ЧАСНИМ ЧУВАРИМА НАШЕ БУДУЋНОСТИ И ЧУВАРИМА НАШЕ ПРАВОСЛАВНЕ ТРАДИЦИЈЕ.

Леп дан освануо је на аеродрому Батајница.

Бадњи дан!

Свечани дан за целу Србију и сав наш православни народ где год да живи.

На аеродрому Батајница живо већ од раних јутарњих часова. Са првим свитањем, аеродром креће са својим свакодневним војничким животом.

Бројне су обавезе ваздухопловаца, првенствене да даноноћно штите слободно небо наше Србије, али и бројне друге обавезе, како војничке, тако и људске и домаћинске.

Ваздухопловци са аеродрому Батајница, познати су далеко изван ограде која ограђује овај наш познати аеродром.

Познати су ваздухопловци као часни војници, војници који поносно носе униформу српских ратника.

Познати су и као војници који чувају и негују славне ваздухопловне традиције, традиције које су наследили од ваздухопловаца хероја. Чувају их да се не забораве, да их ветрови не однесу у заборав, чувају их због генерација које долазе.

Познати су ваздухопловци и као добри домаћини који током целе године радо дочекују бројне госте и делегације, како стране тако и домаће. За људе добре воље, капија аеродрома је увек отворена.

Сви још памтимо велике аеромитинге на Батајници и отворене дане 204.ваздухопловне бригаде. Велике и захтевне манифестације, а све су то изнели ови вредни ваздухопловци. Памтимо их и као људе великог срца и хумане душе. Довољно је речи Обреновац, Шабац, Крупањ, Фекетић, Стаићево, Текија.

Свако име је за једну велику животну причу, а ови војници све су то прошли за кратко време, па опет у њиховим причама чујемо само скромност и жељу да наставе тим путем.

Бројна друштва и организације из Београда и широм Србије, у ваздухопловцима са Батајнице имају поуздане сараднике, људе на које могу увек да рачунају. То најбоље знају бројна хуманитарна удружења, споменимо „Осмех на дар“ и њихову вишегодишњу сарадњу у заједничкој помоћи деци. Удружења особа са инвалидитетом као што су  „Победник“, „Плава шкољка“ и бројна друга, када долазе на Батајницу, долазе међу пријатеље, међу војнике са којима играју фудбал и кошарку, међу ваздухопловце са којима се виђају преко целе године, радују се виђењу и заједничким успесима, радују се уласку у авион својих пријатеља, а ваздухопловцима је довољна награда видети срећу у погледима деце.

Годинама  је већ познато да и Деда мраз долази авионом и слеће баш на аеродром Батајницу, на општу радост све деце.

За ваздухопловце са Батајнице, довољно је рећи:

ПРВИ У РАТУ, ПРВИ У МИРУ

То су ваздухопловци са Батајнице, војници Србије који су јуче поносно и радосно донели Бадњак у своју цркву на аеродрому Батајница, а данас се окупили на празничној Литургији. Бадњи дан!

Сви као један, стајали су данас  у молитви пред Богом.

Свако са својим мислима, свако у својој молитви, свако у свом обраћању Богу и самоме себи. На тренутак, све проблеме савременог живота оставили су изван цркве и чистог срца, стали пред Бога. Бога створитеља. Бога заштитника.

Свету празничну Литургију по чину Светога Василија Великог служио је бригадни свештеник, презвитер и поручник Предраг Докић. Који се, обратио присутнима, брижним поучним речима о значају доласка Христовог у свет.

Скромно како и приличи свештенику, а опет врло радосно, како и приличи Бадњем дану и великом празнику, рођења Богомладенца Христа.

Уз свог свештеника, Светој Литургији су присуствовали бројни ваздухопловци.

Поносно су данас стајали млади војници-разводници и стари заставници, млади пилоти и старије колеге мајори, интенданти, војни полицајци, авио механичари и међу њима, њихов Командант. Бригадни генерал Предраг Бандић.

Стајао је са њима у молитви, као један од њих, као пријатељ, сарадник и саборац.

Први међу једнакима.

Након Свете Литургије која је неосетно завршена, као и све лепо што нам се дешава у животу, наложен је Бадњак.

Честитасмо једни другима празник и са осмехом на лицима, уз Божији благослов, кренусмо својим породицама, својим најмилијима.

Да у весељу дочекамо рођење Христово.

Мир Божији, Христос се роди!

Заставник Саша Јовановић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла