Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије у Сурчину поводом 155 година постојања Ливањске црквене заједнице

Под Башајковцем, поносно стоји ливањска црква Успења Пресвете Богородице. Одолева пуних 155 година на месту на коме је подигоше ливањски Срби. Покрај Цркве је школа, међу првим православним у Босни, 140 година спрема генерације младих за живот одраслих. Чини се да је то необично далеко, али географски простор који нас раздваја ништа није, јер смо у једноме Духу, један народ окупљен увек и где год да смо расути.

Поводом ова два јубилеја, парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска организовали су низ трибина. У суботу 29. новембра 2014. године организована је духовна трибина поводом 155 година постојања и страдања ливањске цркве у сали сурчинске цркве Свете Петке.

Скуп је благословио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије и осветлио нам аспекте значаја духовне везе са завичајем:

„ Само да кажем неколико реченица за које мислим да треба да седну у нашу савест и нашу свест и наше памћење. Прва је отачка мисао, отачко сазнање и светоотачка порука, а гласи: Црква Христова је сабор који се никада не разилази; никад се не растаје; то је сабор који увекк траје! Цркв аје сабор који не само својом вољом се не разилази, него је то сабор који ни туђа воља не може разбити ни расути. Ми пре свега, православни Срби,  постојимо као таква заједница, Црква Христова; ми смо у том сабору који се никада не разилази, заједно са Светим Апостолима, пророцима, учитељима Цркве свих времена, преподобним оцима и анђелима Божјим.

То смо потврдили и вечерас овде, у Сурчину, у храму Свете Петке где смо се сабрали и показали да смо на томе сабору који се никада не разилази. Истина постоје неки географски фактори који ономе који није уупућен, изгледају као надмоћни. Тачно је да су далеко Сурчин и Ливно једно од другога, и Ливањско поље, међутим, то је само географија. Ми смо заједно: сви ми и они који су тамо остали у Ливну и Ливањском пољу и ови који живе овде на простору Београда и шире Србије. А сада ће они који су остали тамо да спавају тамо по гробљима разним расутим око Ливна и они дубље у земљи који још нису извађени .

Сви смо ми на једном истом сабору, окружујемо Господа нашега Исуса Христа, Животворца и Животодавца који нас животом напаја. Ми смо и даље присутни на Ливањском пољу  у целоме Кантону ливањскоме, као Цркве, као Црква Христова. На најбољи начин смо тамо присутни. Нисмо присутни као нека државна  организација, чак ни школска организација , ми смо тамо, понављам Црква Христова и бићемо присутни у векове.

 

Ово окупљање треба да се искористи и на продубљивање сећања на потребе оних који су јуначки тамо и даље присутни, да апелујемо на  оне који имају економске моћи да помогну тамо нејач младу по годинама, стару по годинама да се тамо оспособи живот…“

„ Наилази теже време, зимско, када ће бити више глувоће и више тишине, али не треба одустајати од мобилизације свих ћелија Цркве Христове да се тај простор помогне на сваки могући начин“, казао је Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије и благословио све присутне, међу којима је  била присутна и  мајка Милица , страдалница из Ливањског поља.

Милица Маљковић, рођ. Бошковић, старица од 83 године је једна од 14 преживелих страдалника од 218 православних Срба бачених од усташа у јаму Равни Долац на Огњену Марију, 30. јула 1941. године. Родом је из села Доње Рујане под Динаром на Ливањском пољу. Као десетогодишња девојчица са мајком, сестром и млађим братом као и многобројним рођацима, поделила је чашу страдања на правди Бога, бацањем у јаму безданицу. Чудом Божјим, без воде и хране, међу лешевима на дну јаме дубоке преко 50 метара, преживела је са још 12 девојака и жена и једним мушкарцем. Из јаме су извађени на Усековање Светог Јована Крститеља, 11. Септембра.

О историји ливањског краја, ливањске цркве и школе говорио је г. Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве, свештеник Мирко Јамаџија некадашњи парох ливањски док је садашњи парох отац Жељко Ђурица казивоа о животу у Ливну данас, када има незнатан број Срба.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла