Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Врањаш

Манастир Светог Василија Острошког основан је у близини села Манђелоса, на потезу познатијем као Јоргованиште. Месно предање каже да су још антички Римљани користили овдашњи извор како би чистом водом снабдевали Сирмијум. Вековима касније, Турци су на том месту направили бању са лековитим блатом, о чему сведоче и остаци камених, муслиманских споменика. По другој легенди, на Врањашу је Преподобна мајка Ангелина напојила своје коње, док је из Крушедола путовала према Беркасову. Наводно, био је то један од ретких извора који нису били заражени током епидемије куге, од 1738. до 1741. године. Вероватно је због тога постао предметом религиозних осећања, а довођен је и у везу са Светим бесребреницима и чудотворцима Козмом и Дамјаном. По речима првог духовника ове обитељи, протојереја Мирослава Јосимовића из Манђелоса, о древном пореклу ове светиње сведоче и стари хришћански гробови, откривени испод садашњег храма.

Благословом епископа сремског господина Василија (Вадића), 2008. године, одлучено је да се над врањашким извором подигне манастир. Идејно решење усвојено је 2010, да би грађевински радови били започети 2011. године, када је урађено и подно грејање, под надзором протојереја Јосимовића. Ктитори храма Светог Василија Острошког су Милан и Сенка Миланковић из места Бродац (Република Српска). Због овог њиховог надасве надахњујућег подвига, на предлог епископа сремског господина Василија, Свети Архијерејски Синод одликовао је супружнике Орденом Светога Саве. На месту данашњег манастира преминула је њихова тринаестогодишња кћи Милена, поставши тако, на болан и трагичан начин, његов оснивач.

Храм је изграђен од дрвета, а његове зидове и иконостас осликао је Борислав Живковић. Богат дуборез на липовој иконостасној прегради извео је Драган Шапоња из Колута. Осветио га је епископ сремски господин Василије, на празник Светог Василија Острошког, 2014. године. Ова богомоља нема Светих моштију, као ни уметничких старина. Новоизграђени конак садржи монашке келије, Владичански апартман, трпезарију, кухињу и котларницу. Земљишни посед ове заједнице износи отприлике два и по хектара.

Настојатељ манастира, јеромонах Василије (Митровић), рођен је 22. септембра 1955, у Доњем Вакуфу. Радио је као инжењер заштите од пожара, да би у манастир ступио 1991. године. На други дан Духова, 1992, у манастиру Свете Тројице на Овчару, у Жичкој епархији, замонашио га је епископ Стефан (Боца). Неко време провео је у Банатској епархији, у манастирима Баваниште и Средиште. У чин јерођакона рукоположио га је епископ сремски господин Василије, 9. марта, у Фенеку, а за јеромонаха, у манастиру Беочину, 30. марта 2014. године. За настојатеља манастира Светог Василија Острошког именован је 28. фебруара исте године.

Манастир Врањаш – Манђелос, 22208 Манђелос

Храм Светог Василија Острошког – Чудотворца, изграђен и освећен 2014. године.

Настојатељ: игуман Василије (Митровић), тел: 065/422-36-86


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла