Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Епископ

Епископ сремски Василије Вадић

Епископ сремски Василије Вадић

Епископ сремски Василије Вадић

Василије (световно Васо Вадић, Челинац, 10. децембар 1946. -) је епископ сремски Српске православне цркве.

Монашко звање

Епископ Василије рођен је као Васо Вадић 10. децембра 1946. године у месту Челинац у Босанској крајини, где је завршио основну школу. У манастиру Крки у Далмацији похађао је Богословију Света Три Јерарха, где је и замонашен и рукоположен за јерођакона 19. децембра 1967. године. У свештени чин јеромонаха рукоположен је 28. јуна 1968. По завршетку богословије одлази 1971. године на богословске студије у Букурешт у Румунији, које завршава у року. Након тога бива постављен за суплента богословије у манастиру Крки у Далмацији.

Епископско звање

На редовном заседању Светог архијерејског сабора, у мају 1978. године, био је изабран за епископа и хиротонисан у Саборној цркви у Београду 3. септембра 1978. Следеће, 1979. године преузима од епископа Николаја (Мрђе) бригу о Епархији аустралијско-новозеландској и јужноафричкој и постаје њен епископ са седиштем у Манастиру Св. Саве, Илајн, код Мелбурна, где остаје све до 1986. године, када је 14. септембра постављен од стране Светог архијерејског сабора СПЦ за епископа Епархије сремске, где и данас столује.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла