Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У току друге половине јуна Српску православну богословију Светог Арсенија у Сремским Карловцима су посетиле важне личности које својим радом доприносе успешној мисији ове црквене просветне институције у времену у ком живимо.

Тако је 16. јуна 2020. године, у поподневним сатима школу посетила спец Др Весна Туркулов, професор медицине, и начелник Инфективне клинике у Новом Саду, члан Републичког кризног штаба, која је у разговору са ректором богословије протојерејем Јованом Милановићем, поделила мишљење и искуства, те дала савете и смернице везано за побољшање живота и рада богословије у време пандемије, као и у време које нам предстоји. У радости сусрета истакнуто је да брига о деци јесте наша света дужност, а др Туркулов је изразила своје задовољство због чињенице да је богословија на трагу добрих резултата, свога предања и искуства управо школа која је позвана да поред образовања негује и оно духовно у деци. Састанак је завршен са предлогом да се у догледно време сачине и конкретни планови око наступајуће школске године, а др Туркулов је изразила спремност да у сваком смислу помогне да се живот у богословијама уопште, а у Карловачкој посебно, још више унапреди, бар када је лекарска пажња у питању.

Црквена оптштина румска је трудом и љубављу свештенства дала донацију богословији у виду савремене опреме, коју је у име целокупног свештенства румског предао архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић, прота румски. В.д. ректора је захвалио на љубави и пажњи свештенства и истакао да је жеља и настојање управе школе, управо да осавремене технички и побољшају рад ученика у школи.

Богословију је 24. јуна т.г. посетио и државни секретар Министарства културе и информисања Господин Александар Срејовић, који је дошао са намером да обиђе једну од најстаријих српских школа Војводине и Србије, и да сагледа активности богословије у контексту припреме за извођење пројекта уређења библиотеке богословије, који ће својим средствима помоћи управо Министарство културе значајним износом. После обиласка школе и упознавања са богатством библиотеке, ректор је показао Господину државном секретару и најважније и највредније књиге које школа поседује. Иначе, стари фонд библиотеке Карловачке богословије чува се, после Другог светског рата у Патријаршијској библиотеци у Београду. Традицију библиотекарских подухвата сређивања и уређивања посебно су неговали ректори претходници, од којих је свакако важна монографска књига о легату војводе Момчила Ђујића, који је приредила Љубица Петковић, а који је издала богословија ове године.

Стоматолошка комора Србије – огранак Војводине, је приложила богословији савремена техничка помагала која је испред Извршног одбора Коморе уручила др спец Љиљана Милановић у пратњи осталих чланова одбора. У суботу, 27. јуна т.г. је Извршни одбор коморе био у посети богословији, обавио радни састанак и уручио поклоне. На велико обострано задовољство сарадања ће се наставити и наредне године.

Карловачка богословија


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла