Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лето Господње 2014. На дан Огњене Марије
Директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић присуствовао је у храму Светог Саве у Бечмену поводом свечаности обележавања заветне славе, Огњене Марије.
На славском ручку у свом поздравном слову др Милета Радојевић истакао је да му је задовољство да види обновљени храм и исказао радост, да у оквиру своје професионалне дужности као директор Управе за вере, може томе и да допринесе. Указао је на везу и значај који је Црква и вера имала у очувању нашег народа кроз векове. Подсећајући овог свечаног дана на беседу владике Василија о Светој Великомученици Марини приметио је величину и непревазиђену веру ове надалеко чувене светитељке која је истрпела све муке и настанила се међу бројним Божјим угодницима.
Директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић навео је бројне светле примере у историји нашег народа од Немањића па до данашњих дана, посебно указавши на Светог Владику Николаја Велимировића који је то најбоље описао у својој књизи Кроз тамнички прозор. Поруке српском народу из логора Дахау.
Захваљујући оваквим светлим примерима и великој вери, навео је др Милета Радојевић, Срби су сачували своје национално биће, идентитет, културу и државу од распадања и пропадања, упркос разним великим притисцима са свих страна. Као сведочанство трајања те вере и данас, је и обнова овог храма који ће остати нашој и будућим генерацијама.
Господин Радојевић се још једном се захвалио свим људима добре воље који су помогли обнову храма, а нарочито председници општине Сурчин, г-ђици Весни Шаловић, изразивши наду да ћемо такве људе имати и у ближој и у даљој будућности. У том смислу подсетио је да нису узалуд настали стихови Бране Црнчевића: Сви ми дугујемо себе некој деци – будимо потомци да би били преци и казао је да примери људи који су учествовали у обнови храма показују да у свакој генерацији има потомака који чувају своју веру, своју културу и своје национално биће од пропадања.
Др Радојевић је поручио да оваквим гестовима, изградњом нових и обновом старих храмова, ми показујемо да смо достојни наших предака и да се нада да ће оваквих примера бити у будућности, да нас се наши потомци никада не постиде, већ да они, у њихово време, говоре о нама као о људима који су чували своју веру, као што ми говоримо о нашим прецима.
Старешини храма Светог Саве, оцу Владимиру Живковићу, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић је уручио најдрагоценију књигу, изузетно украшену и сребром опточену – ново Јеванђеље за обновљени храм Светог Саве у Бечмену.
Председница општине Сурчин је г. Радојевићу поклонила сребрњак са ликом чувара рода нашег и свих православних хришћана – Светог Николе.

доставила: Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла