Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

На дан празника Светих Јоакима и Ане, Богородичиних родитеља, десио се саборни догађај у Пећинцима , у Архијерејском намесништву старопазовачком. На иницијативу својих месних пароха, јереја Бојана Мијановића, јереја Ђурђа Чулића и јереја Милана Главашевића, окупиули су се у пећиначки храм Преноса моштију Светог оца Николаја у заказано време новоизабрани црквени одборници Црквених општина из Пећинаца, Прхова, Сремских Михаљеваца, Сибача и Попинаца. После служеног молитвеног обреда – призива благодати Светога Духа, протојереј-ставрофор Миле Јокић, ахијерејски намесник старопазовачки, свима окупљенима прочитао је одлуку Епархијског управног одбора о потврђивању предложених чланова  Црквеноопштинских управних одбора поменутих села. Потом су сви заједнички положили заклетву пред архијерејском намесником старопазовачким и надлежним паросима. Сама заклетва и саборно служени молебан за почетак доброг дела подстакли су све присутне на молитвену скрушеност и предавање вољи Божјој.  Архијерејски намесник старопазовачки је том приликом истакао јеванђелско начело саможртвене љубави као пут служења Богу и ближњима. На основу Устава СПЦ поучио је црквене одборнике најбољем начину испуњавања дужности и обавеза чланства у црквеној управи, као и њиховим правима и дужностима стављајући акценат на активно учествовање у Телу Цркве Христовене, не  само богослужбено него и кроз сведочење хришћенске радости у својим срединама и међу свим својим пријатељима и познаницима. Указао је и на неопходност синовског послушања Светом Писму – Речи Божјој, дакле самом Христу, и Светом Предању кога чине целокупна двадесетовековна проповед и искуство, Свети Канони, Црквени Устави и остале црквене уредбе своје Свете Цркве православне, као што их на то и текст заклетве обавезује, као и послушање надлежним паросима и вишим црквеним властима.

После положене заклетве  овај братски сусрет је настављен у црквеној сали Црквене општине пећиначке седницом на којој је извршено конституисање Црквеноопштинских управних одбора, а по предлозима и дискусији изабрани су и њихови председници и потпредседници. За председнике ЦОУОа су изабрани следећи црквени одбрници:  за Пећинце – господин Ђорђе Петковић за Прхово – господин Милан Гавриловић, за Сремске Михаљевце – господин Недељко Бунчић, за Сибач – господин Радивој Јанков, за Попинце – господин Ненад Васић. Дружење је настављено свечаном вечером, агапама у правом смислу речи. На овом дружењу није изостала ни песма ни музика  и то сјајног хармоникаша, а једног од пећиначких одборника, Ивана Макевића и његовог оркестра. Оваква врста хришћанског братског дружења и искрене и отворене сарадње како хоризонталне (братија свештеници међусобно, а исто важи и за епископе и верни народ), тако и вертикалне (добра сарадња свештеника и народа са архијерејским намесником, а све по благослову епископа), као и добро организовање активности пут су тј. начин су да се дође до мисионарског успеха и добрих резултата у сејању речи Божје.

јереј Милан Главашевић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла