Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Предавање високопреподобног архимандрита Стефана игумана манастира Велика Ремета у цркви Светог Марка у Београду

Да се човек истинском вером може подићи изнад небеса, да се вером у Господа нашег може одбранити од искушења која свакодневно у савременом свету наилазе, казивао је високопореподобни архимандрит игуман манастира Велика Ремета отац Стефан на Дан ослобођења престоног Београда, 20. октобра 2016.

У препуној крипти храма посвећеног Апостолу и јеванђелисти Марку, радостан је био сусрет оца Стефана и богољубивог народа. На теме људског страха у недостатку вере казивао је отац Стефан како и слови наслов предавања: Веруј па се не бој, Веруј па ћеш видети славу Божју.

Истовремено као добри пастир и прави благи отац поучавао је окупљене вернике како да се правилно опходе у вери, као и према свештенослужитељима на којима је благодат Божја и коју они преносе на богослужењима наше Свете Цркве. Отац Стефан је истакао особине нашег народа сличне особинама старозаветних праведника које је вера носила да одоле искушењима и који су веровали да ће моћи да претрпе све до краја. Исто тако, посебно се отац Стефан осврнуо на наше време када је приметно очајање људи, као и њихово неприлажење свештенику да затраже савет и одговор на оно што их мучи.

Сваки свештеник православни носи у себи веру и то не мање од жене која има болесну кћер и моли Господа за њено оздрављење. Ми треба да приступамо свештенику и кажемо шта је наш проблем, тада ће Божја благодат и сила Духа  Светога проговорити крз свештеника и дати одговор на оно што нама треба: „То послушајте и бићете спашени…“ казао је отац Стефан и додао да ни у једној ситуацији не треба да имамо сумњу у постојање Бога: „Међутим кад уђе очајнички дух у човека, он нема храброст да прича ни са женом својом, ни са децом, почиње да уздише дубоко, да стење, да се губи у свему и  сваком поступку… Замислите какво је човеково питање у тој ситуацији: Ако има Бога … Какво је то постављање питања! Ако има Бога?  Нема таквог питања! Питање може бити: ако има тамо неког човека?  Бога има, Он је свугде, Он је ризница добара и даваоц живота. Он је Онај Који јесте. Не може нико од нас да пита да ли Бога има и да ли Бог хоће… Јер Бога има и Бог хоће. Све зависи од нас…“

Предавање оца Стефана биће у целости емитовано на ТВ Храм.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла