Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Светосавска сала при храму Свете Петке у Сурчину

20.јуни  Лето Господње 2014.

У поздравном слову благочестивом народу,  јереј Слободан Чавка је подсетио на речи Светог апостола Јована из Прве саборне Посланице да све што је рођено од Бога завређује свет и да је ово победа која побеђује свет – вера наша.

Чим се хришћанство родило, бура се око њега створила. Када је Христос уз бурно и бесно клицање разапет, многи су његови непријатељи мислили да ће се пламен који је Исус Христос разгорео у душама својих ученика угасити и да ће Његово дело пропасти, али се очекивања нису остварила, него се напротив хришћанство још више разгранало и разгорело у душама, истакао је отац Слободан Чавка, домаћин свима који су се сабрали да послушају мудре речи на тему значајну, а свакодневно присутну – о вери и присутном сујеверју.

О тој вери која није само верски објекат, црква, свештеник, обред, него о исконској, Православној, о Господу нашем који је једини Истина, пут и живот, казивао је јереј Вукашин Милићевић, асистент на Православном богословском факултету и уредник радија Слово љубве.

Тему свог предавања градио је на основу Прве саборне посланице Светог апостола Јована – да оно што је људском разуму несхватљиво и изненађујуће  има своје канале којима допире некако до нас, и где наша везаност у вери се свако мало појављује, ако смо спремни да то чујемо и да то видимо.

Ми смо сада налазимо у посебном времену које зовемо Апостолским постом, када чинимо спомен малим подвигом уствари великом подвигу светих Апостола и њиховом деловању широм Васељене. У тој апостолској вери је супростављено сујеверје, које је потпуно дијаметрално супростављено вери: тамо где је вера, нема сујеверја, и тмао где је сујеверје нема вере. Апостоли су развејали сујеверје, слике о Богу, идеале створене помраченошћу, страстима, гресима, развејали су лажне представе и слике којимасмо често склони, развејали су сујеверје које није ништа друго до празна вера.

Цело предавање се може преслушати на www.slovoljubve.com/

Доставила Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла