Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Вече у част блаженопочившег Митрополита Амфилохија

„Сузарница“ збирка уздаха, песама и химни у сурчинској цркви Свете Петке
Непребол небесне радости
Од муке се песме вију, стих је из незаборава великога Змаја. Муку, бол откида од духовног родитеља и Љубав према Митрополиту Амфилохију (Радовићу) сведоче слобољубци Сузарнице, свако у свом познању и животној доби. Све умире онда када му је време, певао је Сима Пандуровић. Тако и Животодавац позва Христовог војника, нашега Ђеда, по завршетку мисије која је у Православљу трајала шест деценија, “ саопштава нам песник Срђан Пауновић Величанин из Књижевног друштва Раковица. 
Збирка уздаха, песама и химни, како пише у поднаслову Сузарнице, представљена је у Светосавској сали сурчинске цркве Свете Петке, у петак, 9. децембра 2022.
Слово о Митрополиту блаженог спомена Амфилохију, казивали су они који су га лично познавали: протојереј – ставрофор др Драгомир Сандо чији је ментор био управо блаженопочивши Митрополит: протођакон др Радомир Ракић, школски друг, духовно чадо Митрополитово – настојатељица београдског манастира Пресвете Богородице Тројеручице, мати Злата (Пантелић) и чада, аутори песама: вероучитељица Невенка Пјевач, Танкосава Дамјановић, Радмила Грујић и приређивач ове збирке, Михаил М. Пуача.
Сваки сусрет са Митрополитом Амфилохијем је био као богослужење, казао је отац Сандо, док је протођакон Радомир Ракић говорио о Митрополиту као најбољем студенту и о његовој богословском делу. Мати Злата је емотивно говорила кроз песме: Рано моја, рано наша, Сусрет у вјечности и А ко тебе тјеши. 
 
Приређивач „Сузарнице“, и аутор неколико песама прибројаних овој књизи, Михаил М. Пуача о Митрополиту Амфилохију, Архијереју наше Свете Цркве, духовном пастиру, оцу, брату, куму, пријатељу, песнику, утешитељу, учитељу, теологу, анђелу чувару свакога од нас, казује и овом песмом Не иди још, на самом почетку књиге:
Не узимај га, Боже
јоште смо мали, 
нисмо сазрели
да бисмо опстали. 
 
Чини се, теши нас Митрополит али и сви са њим.
И да подсетимо: у кратком времену остали смо у 2020. години без Епископа Милутина, Митрополита Амфилохија, Патријарха Иринеја и у 2021. без Епископа Атанасија (Јевтића), а са њима и без бројних свештенослужитеља и свештеномонаха и монахиња.
Тако је ово вече посвећено свима који су се преселили у Божји загрљај.
Песник Срђан Пауновић Величанин, лучоноша, један од оних чије срце плута океаном речи, учинио је нама велику част и радост песмом посвећеној Митрополиту.
Посебна радост је чути Хор при манастиру Пресвете Богородице Тројеручице и песме које носе срце и душу нашег народа: Кажу да си умро, Ђедо, Не дамо светиње и Да васкрсну душе наше. 
 
У програму је учествовао и народни гуслар Владимир Бељкаш.
И све је тако било као да је Митрополит међу нама. Ето нас, под небеским окриљем свих наших молитвеника.
Добродошлицу је пожелео протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски.

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла