Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У цркви Свете Петке у Сурчину прослављени су Божји угодници цар Константин и царица Јелена. Светом Литургијом началствовао је протојереј Душко Ђеорђић, певницом је руководио и апостоло читао протојереј Страхиња Голијан, док је у олтару опслуживао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски.

После свете Литургије, прота Душко је вернима честитао празник и произнео кратко житије о Светом цару Константину и мајци Јелени.

Још за живота добио је назив: РАВНОАПОСТОЛНИ. Много пута му се јављао сам Господ и излазио му је у сусрет у његовим молитвама. Пред борбу са Максенцијем, по старом предању, на небу му се указао сјајан крст као знак победе. Издао је едикт (закон) у Милану, 313 године, којим је престао дотадашњи прогон хришћана. Након победе над Византијом, саградио је диван престони град, назвавши га Константинопољ (Цариград)

 

У цркви Свете Петке у Сурчину сваког дана света Литургија

Сваког радног дана са почетком у 8 часова служи се Света Литургија у сурчинској цркви Свете Петке.

Празником и недељом Света Литургија почиње у 9 часова.

Вечерње богослужење је у 17 часова.

Петком се служи Акатист Светој Петки и Пресветој Богородици.

Недељом у 17 часова је Акатист Светом Нектарију

 

Богослужење у цркви Светог апостола Матеја

уочи празника и недеље служи се вечерње са почетком у 17 часова.

Света Литургија недељом и празником почиње у 9 часова

У Српској Православној Цркви посвећене су

Светом цару Константину и мајци Јелени многе цркве

Наша Света Црква слави Свете Цара Константина и Царицу Јелену 3. јуна по новом, а 21. маја по старом календару. Овим светитељима посвећен је велики број храмова у нашој Цркви. Поменућемо – Вождовачку цркву у Београду, цркву Светог Цара Константина и Царице Јелене у Великом Трновцу, црква на Љубишу, на Сељашници код Пријепоља, у Коретишту код Гњилана, Ивањици, Стекеровцима код Гламоча, Томини код Санског Моста, те нови манастир ових Божјих угодника у Осечини…

Према народном предању, које је записано у 17. веку, манастир Тврдош су подигли византијски цар Константин и његова мајка – света царица Јелена у четвртом веку. Овај празник се, као градска слава, посебно свечано прославља у Нишу – граду где је и рођен овај многозаслужни утемељивач хришћанства. Као еснафску славу овај празник прослављају кујунџије и железничари.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла