Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Фрушкогорски манастир Раковац за своје заштитнике има Божје угоднике Козму и Дамјана који су од Господа добивши дар исцељивања, исцељивали  болести и немоћи људске, изгонили зле духове, како код људи тако исто и код животиња, без икакве награде, већ искључиво у име Бога, који им је те способности и подарио, а по Христовој заповести: „Забадава добисте, забадава дајите“ (Мат 10,8).

Торжественом Литургијом на сам дан празновања ових Божјих угодника у среду 14. јула 2021. године началствовао је протојереј Бранислав Мишковић, старешина румске цркве Сабора Српских Светитеља,  а саслуживали су:  парох беочински протонамесник Вељко Грубач, и јереји Александар Чавка (парох угриновачки), Станко Лакетић, парох сремскокарловачки и проф. Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца и парох малорадиначки Марко Јањић, и ђакон шидски Лазар Павић. Ангелским гласовима за певницом су појали студенти теологије и сестринство манастира Беочина са мати Софијом.

После прочитаног Јеванђеља, празничну проповед о Светима Козми и Дамјану, о исцелењу и молитви, о љубави коју наша душа у себи треба да носи, произнео је отац Станко Лакетић.

Славски колач је пререзао отац Бранислав док се црквом разлегао тропар светима Козми и Дамјану, бесребреницима, лекарима и чудотворцима, који су добивши благодат од Бога, лечили људе од сваке болести и муке.

За све је припремљена трпеза у манастирској сали током које се обратио отац Бранислав Мишковић, честитао славу настојатељу манастира оцу Евгенију, сабрату оцу Варнави и мати Софији, верном народу који је дошао из неколико епархија наше Свете Цркве.

Отац Бранислав је подсетио је на славну историју манастира посвећеног бесребреницима Козми и Дамјану али и на то како је манастир некада изгледао и како сада изгледа. Сећамо се данас и блаженоупокојене игуманије мати Гавриле која је окупљала верне, знамо да је Раковац свима кућа. Данас исто гостољубље чине настојатељ манастира отац Евгеније, отац Варнава којем је данас 20 година монашке службе Господу, и мати Софија.

Да подсетимо: овде су се замонашила 22 потоња епископа наше Цркве. Иако је кроз историју и рушен и паљен, и данас је манастир на бранику наше вере православне. Обновљена црква са новим манастирским конаком, звоником, манастирском библиотеком, светли међу фрушкогорским манастирима.

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла