Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Његово Преосвештенство Господин Василије, Епископ сремски, служио је 1. априла текуће године, у среду шесте недеље Часнога поста, свету Литургију пређеосвећених Дарова у селу Платичеву, у храму св. архангела Гаврила. Архијереју су саслуживали протопрезвитер Ђорђе Павловић и презвитер Владимир Јездић, као и ђакон Слободан Вујасиновић. На овом свештеном догађају сабрани су били сви свештеници и вероучитељи Архијерејског намесништва румског, које је по благослову Епископа исповедио архимандрит Доситеј, настојатељ манастира Гргетег. Молитвеног и евхаристијског учешћа у духовном слављу узело је и мноштво верног народа села Платичева.

Након окончане службе, Преосвештени Епископ се обратио сабраном стаду, поставивши у први план своје беседе значај молитве као разговора наше душе са Богом. Управо кроз молитву човек ступа у један присан, динамичан однос са Господом. Епископ је подсетио народ на „Исусову молитву“, која гласи: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног“. Због своје краткоће и једноставности врло је практична, сви је са лакоћом можемо запамтити и практиковати је у свом духовном животу.

Епископ Василије истакао је и да је време поста у ком се налазимо управо време покајања и праштања. Као што нас то учи Молитва Господња (Оче наш), потребно је да најпре ми опростимо својим ближњима све оно лоше што су нам учинили, како би и нама Отац наш небески опростио „дугове наше“. Стога ово време поста треба да нам послужи на очишћење духа и тела, као што нас томе поучава богата химнографија која се у православним храмовима поје у току свете Четрдесетнице, како бисмо просветљени дочекали величанствени празник Христовог Васкрсења. Еписком је своју беседу завршио позвавши народ да истраје у преосталим данима поста, као и да чешће приступа причешћу Светим тајнама Христовим.

Након богослужења, духовној радости уследило је и телесно укрепљење у Малој сали Дома културе у Платичеву, за шта се постарао надлежни парох, презвитер Зоран Петровић. Пре самога послужења, по благослову Епископа, презвитер Душан Вишекруна прочитао је окупљенима студију проф. др Слободана Антонића о искушењима које секуларизам поставља пред савремене хришћане. Након богате трпезе љубави протопрезвитер Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, заблагодарио је Архијереју на старању о духовном животу свога свештенства, оцу Доситеју који је извршио Свету тајну исповести, као и домаћину, оцу Зорану, који се потрудио да ово окупљање протекне у тако пријатној атмосфери.

 

Извор: www.spcruma.rs

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла