Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Посета моштију Свете Мајке Ангелине је очигледан доказ да светост живота надилази сва времена и просторе, и да историја има свој наставак и своје освећење унутар вечности. Доказује да се тренутци давне прошлости, тренутне садашњости и есхатолошке будућности могу објединити у једном сусрету. А тај сусрет догодио се данас, 6. априла у селу Беркасово. Потсетићемо се да је последњим деценијама 15. века и у првој половини 16. века простор Срема припадао владарској јурисдикцији породице Светих Бранковића. Посебном пажњом владара почаствовано је Беркасово. Оно је служило као тврђава и привремено боравиште и престоница Светог деспота Јована Бранковића, па је засигурно да је овде извесно време боравила и Света Мајка Ангелина.

Јасно нам је онда колико је данашњи дочек Свете деспотице Ангелине евоцирао на славна времена наше прошлости и колико је још једном потврдио смисао наше садашњице доказујући да је светост наш задатак. Дуга беркасовачка улица била је заоденута свечаном литијом. Док су мошти ношене праћене појањем свештенства све је на трен потсетило на велелепност владарске посете и својом свечаношћу све је обавезивало на трепетну љубав. У храму Светих апостола Петра и Павла, орило се: Радуј се Ангелино, похвало рода нашега! Његово Преосвештенство епископ сремски Господин Василије заблагодарио је Светим Бранковићима, тражећи њихово молитвено посредништво за васколики српски народ. По прочитаном Акатисту, уследило је помазивање верног народа и у наставку Вечерње богослужење. Мошти мајке Ангелине остале су ове вечери у њеном вољеном Беркасову да још једном својим благословом осене миле јој фрушкогорске крајеве .

вероучитељ Никола Лукић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла