Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Свечана академија у Руском дому поводом обележавања стогодишњице од Топличког устанка

Свечана академија почела је химном Боже правде и руском химном, а затим молитвом Оче наш, у извођењу хора  Покров Пресвете Богородице, при цркви Свете Петке у Сурчину;  дириговао је Предраг Стаменковић.

УдружењеТопличана у Београду које окупља потомке ратника у Топличком устанку  је у Руском дому 16. марта 2017. године организовало Свечану академију поводом 100. годишњице од Топличког устанка.

У време Првог светског рата Топлички устанак је представљао, у целој Европи, синоним слободарског устанка који је у самоорганизацији, локалних вођа, устаника и становништва пружио отпор Бугарском окупатору и зверствима које су починили на овим просторима.

Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја у Руском дому дочекао је протојереј Виталиј Тарасјев, старешина храма Свете Тројице, Подворја Московске патријаршије.

Свјатјејши је дошао у пратњи ђакона др Александра Прашчевића.

Вече је отворио г. Василиј Галактјонов, заменик  директора Руског дома, а затим се присутнима обратио председник Удружења Топличана г. Драган Владисављевић.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је казивао о Топлици, овом историјском Немањићком подручју српског народа као и о значају Топличког устанка и нашој обавези да негујемо сећање на учеснике у Топличком устанку, на бројне јунаке који се нису помирили са стањем у којем су се нашли него су дигли буну ценећи  слободу изнад свега.

У уметничком делу програма посебан допринос дали су полазници Војне гимназије у Београду који су припремили драмски програм о моментима пред Топлички устанак. Питомци Војне гимназије,  обавили су и овај задатак на врхунском нивоу са мајором Јоцићем који се о њима и стара и руководи и који је песмом обрадовао све присутне.

Културно уметничко друштво „Градимир“ из Београда је игром и песмом радовало све присутне из Топличког округа као и бројне суграђане.

Црквени хор „Бисери“ из Житорађе је у новом, подмлађеном саставу са оркестром испунио салу Руског дома народним духом, вером која нас спаја, радошћу у којој се препознајемо. Велики вишегодишњи труд вероучитеља Горана Антанасковића изнедрио је нове житорађске бисере који песмом плене срца како у Србији тако и ван њених граница.

Захвалнице за непрестану помоћ и подршку добили су Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, протојереј Виталиј Тарасјев, старешина руске цркве у Београду, мајор Радослав Јоцић из Војне гимназије, вероучитељ Горан Антанасковић из Житорађе, диригент хора Покров Пресвете Богородице , Предраг Стаменковић као и бројни други који непрестано пружају помоћ и подршку Удружењу Топличана.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла