Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У години када обележавамо велики јубилеј осам стотина година самосталности  Српске Православне Цркве, на нивоу Архијерејског намесништва земунског у недељу, 15. септембра 2019. године у Бојчину је организована свечана Академија.

Културно духовно саборовање верног народа уследило је после  литургијског сабрања у цркви Светог Јована Претече и Крститеља у Петровчићу и освећења Часног Крста на Прекој Калдрми.

Пажња свих нас посвећена је великом историјском догађају који се збио 1219. године и Академија ја била прилика да осветлимо и на најбољи могући начин схватимо величину и важност дела које је Свети Сава извршио за нашу Свету Цркву и за наш народ.

Слово о Светоме Сави на самом почетку сабрања казивао је Епископ сремски г. Василије.

„Да ли је Свети Сава само једна важна личност из наше историје, скривена испод талога осам дугих векова, неко ко је имао значаја само за људе своје епохе? Може ли се пак Светом Сави приступити као једној вечно живој, облагодаћеној личности, која нас и данас надахњује и руководи, или је он био „наставник и учитељ пута који води у живот“ само људима своје генерације? Другим речима, може ли Свети Сава, као једна историјска личност из 13. века, бити узор и идеал једном младом човеку у 21. веку?“ управо на ова питања дао је Епископ сремски одговор.

За поуку нама данашњим генерацијама издвојићемо следеће речи Преосвећеног владике Василија:

„Зар није Свети Сава, као такав каквог смо га представили, један свевремени узор и парадигма за сваког ваљаног Србина свих епоха? Ако архијереји траже себи узор за мудро управљање стадом Христовим, имају га у архиепископу српском Светом Сави. Ако монаси требају пример за погруженост у молитву и успињање у духовне висине, ето им хиландарског, карејског и студеничког испосника, Светог Саве. Ако свештеницима треба надахнућа и укрепљења за предано делање на њиви Господњој, нека се угледају на неуморног свештенослужитеља Христовог, Светог Саву. Ако ли државници желе да се боре за истинске интересе свога народа и да остану по добру упамћени у историји, бољи им пример од Саве није потребан. Српски лекари, научници, просветари, уметници…сви они могу Светог Саву да сматрају својим почетком и својим узором. Светог Саву, као човека у потпуности оствареног.

Свети Сава јесте неко ко неуспављиво бди над Србима кроз векове. Његово очинско старање и мисионарење није престало ни онда када је у Трнову свој дух предао љубљеном Творцу, нити пак када је Синан паша његове мошти предао огњу. Свети Сава неуморно наставља да нас буди, теши, опомиње и крепи све до данас. “

После Епископа Василија, на летњој позорници под покровитељством Градске Општине Сурчин наступио је Свештенички хор намесништва земунског којим диригује мр Предраг Стаменковић као и здружени црквени хорови из Сурчина и Јакова, хор Свети Владимир из Батајнице и црквени хор „Орлићи“ из Батајнице.

Драмски уметници Лепомир Ивковић, Драгана Суџук и Миљан Прљета казивали су реситал о Светом  Сави.

У програму су наступили и народна уметница Светлана Стевић Вукосављевић, Српски православни појци, појачка група „Родослов“, етно група сестре Михајловић и Илић из Јакова. На самом крају уметничког програма публику је одушевило својом игром и песмом Културно-уметничко друштво „Диоген“ из Сурчина.

За свесрдну помоћ и подршку у организовању обележавања осам стотина самосталности Српске Православне Цркве,  Епископу сремском г. Василију, председнику Општине Сурчин г. Стевану Шуши и фирмама, са бине летње позорнице је заблагодарио архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Слободан Радојчић.

У публици су били представнци градских власти, просветних установа, јавних преудзећа свештенство и монаштво из неколико намесништава Епархије сремске, архимандрит Макарије фенечки, архијерејски намесници шидски Радомир Мишић и старопазовачки Миле Јокић, пријатељи и сарадници земунског намесништва уметнички фотограф Божидар Витас, Чедомир Вучковић и друге јавне личности из престоног града.

З.Зец

Фото: Божидар Витас


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла