Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Беркасово, гранични прелаз према Хрватској, тренутно је главна излазна тачка за мигранте који преко Србије одлазе у Европску унију. 

Место је познато и по манастиру посвећеном Светој Петки. Да се дође до манастира данас треба проћи кроз реку миграната из Сирије, Ирака, Ирана и неких других држава са Блиског истока, Азије и Подсахарске Африке. Поневши недавни крст страдања, патње и прогона свог сопственог народа мање-више од истих узрочника, Српска Православна Црква саосећа са овим новим бескућницима са Истока. Са благословом Његовог Преосвештенства г. Василија, Епархија сремска се укључила у помоћ мигрантима у невољи преко канцеларије Добротворне организације Човекољубље у Руми, за коју је надлежан архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић.

Управо је отац Сретен омогућио да видимо каква је ситуација на граничном прелазу Беркасово. Први пункт са два контејнера где се мигрантима пружа помоћ  у храни, хигијенским средствима, пакетима за бебе и средствима за дезинфекцију јесте, уствари, пункт Добротоворне хуманитарне организацијеЧовекољубље, које у сарадњи са Комесаријатом за избегла и расељена лица и иностраним партнерима дели помоћ.

На граничном прелазу Беркасово затичемо оца Бојана, надлежног пароха, који се потрудио да организује своје парохијане како би се људима у невољи обезбедила помоћ.  Уз свештеника Бојана су  млади људи који волонтирају даноноћно, док гђица Марија Вранешевић са својим сарадницима из Човекољубља обавља све неопходне послове везано за допремање што шире палете помоћи. Волонтери на нашем пункту су углавном из Беркасова, безусловно се предају овом послу, помажу људима подижући их из блата са њива на којима привремено бораве. Сарадња са волонтерима других организација, преводиоцима, докторима и органима реда је изузетна – за дивљење је оволика пожртвованост младих.

Међу мигрантима ових дана је примећено много деце. У протеклих неколико недеља на пункту Прешево прође од седам до десет хиљада миграната којима је циљ да што пре напусте Србију. Њихова најчешћа питања тичу се удаљености до граничног прелаза, као и да ли могу из Србије директно у Европу. Исто тако, од њих чујемо да су најбоље примљени у Србији која показује разумевање за њихово страдање; хришћанска љубав и милосрђе пројавили су како изгледа вера на делу.  Гђица Марија Вранешевић нам казује како су мигранти скромни и да је више пута затицала призор како мигранти љубе земљу по уласку у Прешево и казују: Хвала, Србијо.

Да би се у предстојећим хладним данима обезбедио адекватан пријем миграната, најнеопходније су капе и шалови за децу, топла одећа и обућа… За сваку помоћ најбоље се обратити директно Добротворној организацији Српске Православне Цркве Човекољубље на адресу beograd@covekoljublje.org). тел/факс: 011/ 3672 970, 011/ 3672 971, или у самом Беркасову надлежном пароху оцу Бојану.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла