Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Епископ Сремски Господин Василије служио је на дан  великог ревнитеља и јеванђелисте,  апостола Луке Свету Литургију и Светог Петра Цетињског, у Саборном храму у Сремским Карловцима. Апостол Лука који је показао велику ревност да се име Христово и наука његова прошири тадашњим светом, окупио је верни народ, богослове Карловачке богословије и учеснике петог Симпосиона Здравље је однос Бога и човека који је окупио теологе и лекаре из разних градова Србије.

Преосвећеном владици Василију саслуживали су; јеромонах Клеопа (стефановић), протојереј-ставрофор Јован Петковић (ректор Карловачке Богословије) протојереј Јован Милановић (старешина Саборног храма), јереј Душко Масларић, Слађан Влајић (главни војни свештеник), Ђорђе Стојисављевић (војни свештеник 1. бригаде КоВ у Новом Саду),ђакон Слободан Вујасиновић.

Верни народ, богослови и учесници  петог Симпосиона Здравље је однос Бога и човека причестили су се светим Тајнама. У Саборном храму, приемтили смо у снопу сунчевог светла, да је један зрак сунца посебно обасјавао за време исповести и причешћа присутне, излио на њих сву Божју благодат.

Епископ сремски Господин Василије је свечарима који прослављају апостола и јеванђелисту Луку и вернима честитао празник овог Божјег угодника, подсетио на његово житије истичући да је био верни пратилац Господа нашег и верни пратилац апостола Павла; ми савременици овога времена и данас слушамо речи Јеванђеља по Луки.

Свети апостол Лука, гледајући Спаситеља лицем у лице и слушајући Његову божанску науку, испуни се божанске мудрости и божанског знања, које му не дадоше ни јелинске ни египатске школе: он познаде истинитог Бога, верова у Њега, и би увршћен у Седамдесет апостола, и послат на проповед. О томе он сам говори у Еванђељу свом: Изабра Господ и других Седамдесеторицу, и посла их по два и два пред лицем својим у сваки град и место куда шћаше сам доћи (Лк. 10, 1). И свети Лука, наоружан од Господа силом и влашћу да проповеда Еванђеље и чини чудеса, хођаше „пред лицем“ Господа Исуса Христа, светом проповеђу припремајући пут Господу и убеђујући људе да је на свет дошао очекивани Месија. (извор: СПЦ)

После Свете Литургије у владичанском двору Епископ сремски Господин Василије је примио предаваче  Симпосиона Здравље је однос Бога и човека, а затим су се сви заједно упутили у Карловачку богословију где је у подне почео сусрет теолога и лекара, у оквиру концепта Просвећеност и одрастање чији је аутор др Јелена Обрадовић (Епархија сремска).

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла