Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Град који је имао само један сан: У слободи да исповедамо веру  

У древном граду Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, обележено је 17 векова од права на слободно исповедање хришћанске вере. Као што се тада пре толико векова светом цару Константину указао крст на небу и знак Овим побеђуј, тако је данас у том молитвеном духу и литургијском сабрању Његова Светост Патријарсх српски г. Иринеј са Преосвештенствима Господином Василијем Епископом сремским, Господином Иринејем, Епископом бачким   и Господином Лукијаном, Епископом осечко-пољским и барањским, уз саслужење свештенства Епархије сремске и Архиепископије београдско-карловачке, донео исте вести, Дух, снагу, молитву и поново указао на пут којим треба да идемо.

Свештенство, преподобно монаштво, благочестиви народ Епархије сремске, али и братија и сестре из других епархија, данас су једним устима исповедали хришћанску веру, слободни у Духу, у срцу и мислима. Символ вере, како се вековима чита, молитва небеском Оцу Оче наш, једним устима се изговарала. Дан и Литургијско сабрање, како се само пожелети може, јер није обичан дан Епархије сремске великог духовног и историјског, културног наслеђа, живог сведока трајања српског народа и православне вере. Дан за историју, сва времена, дан за памћење.

Град светога Иринеја, светога Димитрија, свете Анастасије и бројних мученика,  град мученика сирмијских, град светога Константина Великога у којем је живео и у којем је рођен његов син Констанције Други, дочекао је Његову Светост Патријарха српског Господина Иринеја.

Како је истакао Епископ сремски г. Василије у поздравном слову црквено народно литургијско сабрање у Сремској Митровици је донело духовно укрепљење свима. Владика сремски је затим затражио патријарашки благослов Његове Светости за благочестиви народ који је пристигао са свих страна, за младе и децу у народним ношњама, богослове Карловачке богословије, војнике, припаднике жандармерије, ватрогасних служби, представнике градске власти (градоначелник Бранислав Недимовић) и покрајинске власти, представнике свих јавних и културних институција, Српске Академије Наука и Уметности, Матице Српске, представнике Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама и представнике других конфесија.

„Ваша Светости, молимо Вас да нас подучите, поучите Вашом мудром Патријарашком речју“, замолио је владика сремски за све присутне, и за оне који из неког разлога данас нису пристигли у Сремску Митровицу.

„ Благодаћу и милошћу Божијом, целе 2013. године прослављамо догађај који је оставио неизбрисиви печат  на путу напретка и историје човечанства… Христов крст је знак Константинове и наше победе данас. То смо и као народ и као појединци толико пута осетили и доживели у нашој историји и у нашој Цркви… Уовој години очекујемо настанак једног новог препорода у нашем народу,  а надамо се да ће тај препород   захватити и свет у коме живимо….“ казивао је Патријарх Иринеј и опоменуо све да се ништа не дешава без Божије промисли и Божијег благослова. Посебно је Патријарх Иринеј подвукао да се данас у општој понуди противне моралним, људским вредностима, чини све да нестану брак и породица, и позвао све да уз Цркву и државу учинимо да као народ опстанемо са здравим потомством и генерацијама које долазе обезбедимо будућност

„ Љубав, праштање и служење ближњима, јеванђељске врлине и служба Богу, чине нас децом Божијом..  а у нашем времену вредности за које се морамо борити су светиња људског живота, светиња брака и светиња породице… поручио је Патријарх Иринеј.

По завршеној светој Литургији улицама Сремске Митровице прошла је литија обележавајући слободу хришћанства и овог значајног јубилеја који прослављамо.  

Свенародно молитвено сабрање је настављено обиласком фрушкогорских манастира, Патријарашки благослов је свако понео преподобном монаштву и сестринству и у своје домове.

Црквени хор „Свети Сава“ при Саборном храму Светог Димитрија из Сремске Митровице и хор Епархије сремске су појањем узнели молитве Господу.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла