Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Слава рода Авијације и крсна слава 204. ваздухопловне бригаде, Свети Илија, прослављени на аеродрому у Батајници
Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је, 1893. године, наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.
По благослову Епископа сремског Господина Василија, на дан када наша Света Црква прославља Светог пророка Илију, прослава дана рода авијације почела је у осам часова литургијским сабрањем у богослужбеном простору посвећеном овом Божјем угоднику. Началствовао је архимандрит Стефан (Стокић) из Сомбора, а саслуживали су војни свештеници: отац Горан Сандић, потпоручник, из Специјалне Бригаде из Панчева; отац Александар Затезало, капетан из команде РВ и ПВО. Домаћин сабрања војни свештеник 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница презвитер Предраг Докић се старао данас о сабрању своје посебне пастве, команданата, пилота, летача, професора, особља запосленог на аеродрому, и био узоран домаћин породицама запослених, пријатељима.
Камерни хор из Батајнице „Свети Андреј Првозвани“ је својим појањем улепшао и увеличао данашње славско сабрање.
После причешћивања светим тајнама и Литургије, славски колач је пререзао и жито освештао, високопреподобни архимандрит Стефан; било је величанствено слушати како славски тропар данас заједно певају припадници 204. ваздухопловне бригаде, чувари нашег неба, богољубива чеда и духовна чада наше Свете Цркве.
Честитајући данашњу славу команданту 204. бригаде генералу Предрагу Бандићу и његовом заменику пуковнику Жељку Билићу, високопреподобни архимандрит Стефан је произнео празнично слово о Светом Илији, боговидцу и славном ревнитељу за Бога, изобличитељу безаконих царева, коритељу људи који су одступили од Бога, казнитеља лажних пророка и дивног чудотворца коме се стихије потчињаваху.
„Разумимо поруку коју нам Света Црква упућује данашњим празником те добро размислимо о својим делима. Свако нека стави под лупу Божје заповести и оно што чини, па нека види шта својим делима привлачи на себе: благослов Божји или казну Божју. Правда Божја је непромењива, рука Божја благосиља. али и кори.
Успоредимо свој живот са животом Светог пророка Илије и запитајмо се коју од врлина које је он имао, и ми имамо. Свако наше дело има своју тежину на Божјим теразијама и привлачи на нас или благослов или казну…“ казивао је високопреподобни архимандрит Стефан.
Три лета Господња крсну славу је обележавала наша Црква овде на аеродрому у Батајници а од ове славе, уведено је кумство како то и традиција код Срба налаже. Део славског колача за наредну славу примио је капетан Игор Демировић са породицом.
Славско послужење је припремљено у сали преко пута параклиса где се и налази свештеничка канцеларија презвитера Предрага Докића који се већ трећу годину стара о свима на аеродрому у Батајници.
Светој литургији присуствовали су начелник штаба 204. бригаде Бране Крњајић, пуковник Стевица Карапанџин (директор Медија центра „Одбрана“), Горан Јокановић, помоћник у Генералштабу Војске Србије, као и бројни пријатељи и сарадници војног аеродрома и 204. ваздухопловне бригаде.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла